Granskning: Ingen politiker bor på Gamlegården

Ingen topp-politiker bor på Gamlegården. - Foto: Arkiv

En ny granskning av Hem & Hyra visar att inga av partiernas toppnamn bor i Gamlegården.

delningar

I stadsdelen Gamlegården bor cirka 5 000 personer. Där finns ett stort antal hyresrätter och grönområden. En granskning av tidningen Hem & Hyra visar dock att ingen av stadens politiker bor där. Istället är Åhus (15 procent) och byarna söder om Kristianstad (23 procent) två av de mest populära platserna.

– Är det så att ingen av toppnamnen bor på Gamlegården, ja då är det för bedrövligt, genomuselt. Där bor tusentals människor. Det skulle behövas fler förtroendevalda där, på Österäng och Charlottesborg, säger Mikael Persson (V), till Hem & Hyra.

I undersökningen har de tagit ut de tio första namnen på valsedlarna i Kristianstads åtta största partier. Kartläggningen visar att flera politiker bor i Gamla Näsby, men inte på Gamlegården. Platserna ligger med ett mycket kort avstånd från varandra.

Det finns dock minst en som har bott i området tidigare, nämligen centerpartisten Qalinle Dayib. Han är nummer fyra på listan inför valet och bodde på Gamlegården i 15 år.

– Ofta hör jag andra som pratar om Gamlegården som definierar den problematik som finns här ute. Och då blir det fel när man inte själv finns i området och har en mental bild av hur verkligheten här ute ser ut, säger Qalinle Dayib (C) till P4 Kristianstad.

– Man skulle kunna kalla det för ett demokratiunderskott. Gamlegården är den Kristianstad kommun som har störst befolkning och när man inte har någon politiker som kan lyfta befolkningens frågor, det är bekymmersamt.

Kartläggningen visar också att få politiker bor i hyresrätt (12 procent), samtidigt som en övervägande majoritet bor i villa (60 procent). Enligt Mikael Persson kan det finnas en förklaring.

– För det första är politiker i allmänhet högt upp på den sociala stegen och det betyder ofta att man bor i hus eller bostadsrätt. För det andra finns det ett antal orter runtomkring med ganska låga huspriser. Det finns också få stora lägenheter centralt, säger han till Hem & Hyra.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar