Granskning i Skåne – kvinnor mer sjukskrivna än män

Pressbild

"Forskning har visat att kvinnor jämfört med män i genomsnitt tänker mer på att förebygga ohälsa."

delningar

Enligt en ny rapport från Riksrevisionen är kvinnor som diagnosticerats med en lindrig eller medelsvår psykisk sjukdom sjukskrivna 30 procent mer än män vid samma bedömning av arbetsförmågan. Ojämlikheten är något Region Skåne arbetar med att åtgärda.

Granskningen är baserad på data från 60 000 patienter i Region Skåne med professor Ingemar Petersson, försäkringsmedicinskt sakkunnig läkare, som rådgivare och kvalitetssäkrare.

- Alla läkare som sjukskriver vill göra det på ett så korrekt sätt som möjligt. Dock kan det komma in faktorer som vi inte är medvetna om. En möjlig förklaring kan vara att kvinnor är mer öppna än män inför att vara sjukskrivna. Forskning har visat att kvinnor jämfört med män i genomsnitt tänker mer på att förebygga ohälsa. En annan möjlig förklaring kan vara normer bland läkare, som kanske är mer benägna att sjukskriva kvinnor, trots att de har en likvärdig arbetsförmåga, säger Ingemar Petersson i ett pressmeddelande.

Region Skåne meddelar i ett pressmeddelande att de arbetar för jämlikhet när det gäller sjukskrivning och att granskningen ger utrymme för utökad analys.

När det gäller området sjukskrivning menar Anja Nyberg, hälso- och sjukvårdsstrateg med fokus på det försäkringsmedicinska området i Region Skåne, att det finns en mängd saker att uppmärksamma.

- I statistik baserad på läkarintyg för sjukskrivning kan vi till exempel se att yngre läkare sjukskriver mer jämställt än äldre läkare. Varför är det så?, säger Anja Nyberg i ett pressmeddelande.

Rapporten från riksrevisionen ger enligt Region Skåne ett bra underlag för att arbeta vidare med sjukskrivning utifrån patientsäkerhet med ökat fokus på genusskillnader.

 - Den större frågan om procentuella skillnader vad gäller sjukskrivningar är något vi alla måste jobba vidare med då sjukfrånvaron i Sverige i stort men även i de flesta andra länder uppvisar ett tydligt mönster där kvinnor är mer sjukskrivna än män, säger Ingemar Peterson.

FAKTA

Så här vill Riksrevisionen ha jämlikare sjukskrivningar: • Enhetligheten i läkarintygen kan öka genom bättre uppföljning av olika vårdgivare • Kvaliteten på de intyg som skrivs kan förbättras genom att involvera försäkringsmedicinsk expertis • Läkarnas kunskaper om patienternas arbetssituation kan förbättras

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar