Grannar i protest mot vindkraftverk

Vindkraftsverken i Kristianstad väcker känslor hos de närboende. - Foto: Bildbyrån

Boende nära Karlsholms vindkraftspark tycker att verken låter för mycket. Flera av dem har klagat hos kommunen som tagit beslut.

delningar

Karlsholms vindkraftsanläggning ligger någon mil norr om Kristianstad tätort i skogarna mellan Ekestad och Röetved. Det handlar om fem stycken verk som under många år har väckt protester. Nu har grannarna återigen tagit upp frågan om buller som de anser vara störande.

Denna gång startade det med ett klagomål från grannarna att vindkraftverken påverkar deras hälsa. Det ledde till att miljö- och hälsoskyddsförvaltningen drog igång en utredning. De tog hjälp av en extern firma som visade att ljudnivån var som högst 39 decibel vid de två närmaste bostäderna. Därmed ligger det under gränsen för vad boende får tåla.

Det beslutet har grannarna i sin tur valt att överklaga. Det är cirka 25 personer som har skrivit på att de vill pröva på nytt ifall vindkraftverken följer reglerna. Enligt de boende så tar mätningen hänsyn till att bostäderna ligger i vindskyddat läge. Dessutom har det inte gjorts någon speciell mätning av det lågfrekventa bullret.

Trots det kommer politikerna i miljö- och hälsoskyddsnämnden inte att göra någon ändring i sitt beslut. De väljer att avsluta ärendet. Företaget som äger verken får därmed fortsätta att driva de vidare.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar