Laddar

Generaldirektören: Vi lägger ner i Kristianstad

Snart är det inte längre möjligt att göra testerna inför värnplikten i Kristianstad. Försvarets rekrytering ska läggas ner. Så påverkas personalen.

delningar

Totalförsvarets Rekryteringsmyndighet ska organiseras om under nästa år. Verksamheterna ska samlas i Stockholm och Malmö. Det innebär att verksamheten i Kristianstad kommer att läggas ner efter att ha drivits under cirka 50 år.

Totalt 18 anställda i Kristianstad kommer att beröras av beslutet.De kommer att erbjudas tjänster i Malmö. Omorganisationen är något som lokala politiker har reagerat på.

– Vi har påpekat att vi tycker att det är ett felaktigt beslut att flytta mönstringen. Ur ett regionalpolitiskt perspektiv är det inte bra att flytta statens verksamheter till storstäderna. Hos regeringen finns det en inställning att verksamheterna ska vara spridda i landet och det går rekryteringsmyndigheten emot, säger Regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S)

Beskedet gav myndigheten redan i september. I ett nytt brev skickat till kommunalrådet Pierre Månsson (L) och Henrik Fritzon ger generaldirektören Christina Malm åter samma besked om en flytt från Kristianstad.

–  I rollen som generaldirektör är det min uppgift att se till att verksamheten bedrivs effektivt och ändamålsenligt. Den planerade förändringen innebär att vi flyttar våra verksamheter i Göteborg och Kristianstad till Malmö, skriver hon.

Bakgrunden till omorganisationen är att myndigheten kraftigt har minskat på antalet prövningar de senaste åren. Från cirka 50 000 år 2005 till cirka 6 000 i år. De flesta av de som prövas (i åldern 18-30 år) bor i Stockholm och i den sydligaste delen av landet.

Vi har sökt Pierre Månsson. Han ska enligt uppgift ha haft ett möte med myndigheten där har påtalat sin åsikt om Totalförsvarets beslut om en flytt.

Relaterade artiklar