Laddar

Gårdshotell till salu: ”Mitt livsverk”

Hotell- och restaurangrörelsen på Tomarps Gårdshotell är till salu. Dessutom kommer de tillhörande fastigheterna säljas – och vara med på Kanal 5. ”Känns ju väldigt märkligt i och med att det är mitt livsverk”, säger ägaren Kråke Lithander.

delningar

Det var i fredags som mäklarföretaget HRF Förmedling la ut hotell- och restaurangrörelsen på Tomarps Gårdshotell till försäljning på Blocket.

– Mina arrendatorer har ju lämnat, så nu letar jag efter nya arrendatorer som kan ta över rörelsen. Sen kommer jag även via Eklund Stockholm New York sälja fastigheten. Men det är ju två skilda saker kan man säga, säger ägaren Kråke Lithander.

– Det är bara själva hotell- och restaurangdelen, företagsdelen, som jag säljer. Det är rörelsen helt enkelt, utan fastigheten, säger Stefan Johansson som är ansvarig mäklare.

I november försatte sig gårdshotellets tidigare arrendatorer i konkurs, och istället för att driva verksamheten själv vill Kråke Lithander nu sälja vidare den.

– Om jag kan slippa vill jag helst slippa det. Jag tycker helt enkelt att jag är för gammal. Jag har gjort det här och det skulle kännas konstigt att börja om från början.

Förhoppningen är istället att unga, men samtidigt rutinerade, människor ska vara intresserade av att köpa hotell- och restaurangrörelsen som har ett utgångspris på 2,3 miljoner kronor. Någonting Lithander vill lyfta fram är utvecklingsmöjligheterna i kombination med att man inte börjar på noll.

– Det är ju redan ett välkänt namn. Du börjar inte från början, utan man börjar med ett inarbetat varumärke. Så man kan bara hoppa in och sätta igång.

Som tidigare nämnt är det dock inte bara hotell- och restaurangverksamheten som är till salu. I mitten av januari gästade nämligen Kanal 5:s Toppmäklarna Kråke Lithander, för att sälja fastigheterna.

– De var här för ett par veckor sen. De har gått runt och filmat medan vi babblar och diskuterar. Det blir nog rätt roligt det programmet, tror jag, säger Kråke om programmet som kommer sändas nu i vår.

Även om fastigheterna och verksamheten säljs utav två enskilda mäklare menar Kråke Lithander att de lär samarbeta med varandra, och hennes förhoppning är också att även bostadshuset till slut blir en del utav affärsverksamheten.

– Jag hoppas de gör hotell av hela, även av mitt bostadshus. Det är trevliga lokaler och trevliga rum, så jag tror folk skulle uppskatta det.

För Kråke Lithander känns det med bakgrund av åldern som en självklarhet att sälja såväl rörelsen som fastigheterna.

– Det känns ju väldigt märkligt i och med att det är mitt livsverk och min släktgård. Men jag blir äldre och min dotter vill absolut inte bo i Skåne och arbeta med det. Då är det min skyldighet att som hennes morsa ha gjort den här storstädningen själv, så hon slipper vara den som säljer släktgården. Det skulle vara taskigt av mig, då hon har sagt att hon inte vill ärva den. Då är det lika bra att jag kan sälja när jag är i hyfsat skick och kan göra lite kul, säger 63-åriga Kråke som har varit verksam ute i Tomarp i 32 års tid.

– Jag kommer gråta hela vägen ut. Men man ska inse att man ska sälja så länge man är frisk och hyfsat i rätt ålder, och inte lägga en sån börda på henne. Nu hoppas jag att det kommer några som kan göra det till ett trevligt ställe, fortsätta utveckla det och ha så roligt som jag har haft. För jag har inte haft en tråkig minut.

 

Tomarps Gårdshotells affärspaket – 2,3 miljoner kronor: ”Hrf letar arrendatorer till och säljer är en hotell- & restaurangrörelse med inventarier, varumärke mm. Det är inte fastigheten som hotellet ligger i”.

Fastigheterna – 30 miljoner kronor: ”Det ESNY säljer är: Fastigheten Tomarp 1:3 (bostadshuset) och Tomarp 1:12 (hotellet) samt övriga tillhörande byggnader såsom stall, växthus,gäststuga, hönshus, personalbostad, stor fiskedamm för put&takefiske mm. Hjorthägnet, ca 30 hektar mark, 12 detaljplanerade tomter, köksträdgård, lång strandremsa”.

Relaterade artiklar