Laddar

Gårdsförsäljning av vin och öl kan bli verklighet – Systembolaget säger nej

Fler höjer rösterna för att förslaget om gårdsförsäljning ska gå igenom, tiderna förändras. Men från Systembolaget sida säger man att det inte går att förena med monopolet.

delningar

I Skåne ligger mellan 25 och 30 vingårdar, ungefär hälften av vad som finns i landet. 1999 blev blev Sverige ett godkänt vinland och nog har druvan Solaris visat att vin inte är en produkt förbehållen kontinenten.

Innan sommaren 2017 fick Liberalernas motion att införa gårdsförsäljning för öl och vin gehör i Region Skåne. Just nu arbetar den styrande majoriteten på ansökan som ska sändas till regeringen.

Det 3-åriga försöksprojektet ämnar till att utveckla näringslivet på landsbygden. Problemet ligger i att Systembolaget inte tror att gårdsförsäljning är förenligt med det gällande monopolet.

– Får vi dessa positiva effekter som jag tror på så kan vi sedan utveckla det för hela landet. Frågan är inte prövad, detta är ett avgränsat försök som vi kan avbryta men jag ser en växande näring och fler arbetstillfällen, säger Gilbert Tribo (L), gruppledare för Liberalerna i Region Skåne.

Från näringslivets håll stöttas försöksprojektet.

– Jag tror och hoppas att det går att kombinera. Skåne behöver mer företag för vi har halkat efter, vi behöver alla företag vi kan få, säger Rolf Elmér, regionchef Svenskt Näringsliv.

 

Från vänster Rolf Elmér, Tina Acketoft, Gilbert Trbo, Staffan Lake, Staffan Adin, Malin Sandquist och Magdalena Gerger. Foto: André Kvist.

Systembolaget hänvisar först och främst till två statliga utredningar som visat på att det inte går att förena monopol och gårdsförsäljning. Den lagliga aspekten och vårt medlemskap i EU är ytterligare anledningar till att försöket inte går att genomföra.

– En gårdsförsäljning är inte förenligt med ett monopol. Att karva hål i den är svårt och hänger inte ihop med Sveriges alkoholpolitik, säger Magdalena Gerger, VD Systembolaget, och fortsätter:

– Andra länder har gårdsförsäljning och vi ser en negativ utveckling för barn och unga, detta är en folkhälsofråga.

Systembolaget chefsjurist Malin Sandquist pekar rakt på sak: ”Vi har detta system”. Hon betonar också att den gårdsförsäljning som införts i Norge och Finland är riskabet då de: ”Tar en enorm risk”.

– Det går inte att göra detta smala undantag, då måste man öppna upp för internationella och svenska, även för företag i tätorter, säger hon.

 

Från vänster Staffan Adin, inköpare, Malin Sandquist, chefsjurist och Magdalena Gerger, VD för Systembolaget. Foto: André Kvist

Risken hon ser är att utländska producenter skulle ge sig i kast med rättsliga åtgärder i form av stämningar och att vi då skulle förlora. Samt att EU-kommisionen träder in och ställer krav.

Flera vinodlare och ölbryggeri var på plats under måndagens debatt. En av talarna var Staffan Lake som gjort eget vin sedan 2010.

– Det är helt klart att vi ha gårdsförsäljning! Det skapar en attraktiv och lönsam landsbygd och vi har kommit så långt att vi kan skapa fantastiska viner, säger han.

Han berättar också om en bransch på uppgång där samtliga tillfrågade ser förslaget som positivt och 96 procent vill starta en gårdsförsäljning. Enda problemet är att många odlare är norr om 50 år så en föryngring är att önska.

 

Vinodlaren Staffan Lake. Foto: André Kvist.

Det slutgiltiga beslutet ligger på Riksdagen och Regeringen, det är oklart när det kan blir aktuellt. En representant från Riksdagen var på plats.

– Jag ser en otrolig potential i Skåne! Detta måste gå att utvecklas, jag är helt övertygad om att det går att förena monopol med småskalig-gårdsnäsa-försäljning, säger Tina Acketoft (L), riksdagsledamot.

Relaterade artiklar