Fruktad bärfis kan hota Skånes fruktodlingar

Foto: Mikael Johansson / Anticimex & Frugan

"Jag är absolut oroad."

delningar

Det är den brunmarmorerade bärfisen som har dykt upp i Sverige. Om den får fäste kan den blir ett stort hot mot bland annat Skånes äppelodlingar, skriver SVT Skåne.

Den fruktade bärfisen har i USA orsakat skador i miljardklassen på olika fruktodlingar. Bärfisen är en invasiv art, alltså att den kan föröka och sprida sig snabbt. Den är cirka 1,5 centimeter lång, brunspräcklig och kommer ursprungligen från Asien.

Anticimex har i Skåne hittat omkring 20 stycken brunmarmorerade bärfisar i olika försändelser, främst från Italien.

Länsstyrelsen i Skåne är allt annat än glada över upptäckten av bärfisen.

– Nej, det är olyckligt. De lever ju på bär och frukt, men även grödor som majs. De suger saften ur frukten som då förstörs. I USA har de slagit ut hela äppelodlingsdistrikt och orsakat skador i miljardklassen, säger Nils Carlsson, expert på invasiva arter på länsstyrelsen i Skåne, SVT Skåne.

Än så länge har insekten inte hittats utomhus i Sverige, utan varit gömd i olika typer av utrustning som den kan övervintra i. Den kan gömma sig på oväntade ställen och har troligtvis på så sätt tagit sig till Sverige från södra Europa.

– Nej, det har inte hittats någon i det fria än, men det skulle inte förvåna mig om vi hittar i år. Jag är absolut oroad, säger Sanja Manduric, rådgivare vid Jordbruksverkets växtskyddscentral i Alnarp till SVT Skåne.

Det finns 29 andra arter av bärfis i Sverige som inte är skadliga.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar