Laddar

Frikänd för andra gången efter spädbarnsdöd: ”Hon är lättad”

Den 24-åriga mamman har friats för andra gången sedan hon åtals misstänkt för misshandel av sin dotter. Här är advokatens kommentar.

delningar

Det var på måndagen som domen avkunnades i Hovrätten. En 23-årig man från Kristianstad dömdes för synnerligen grov misshandel efter att ett spädbarn dog den 9 september år 2016. Barnet hade spår av 20 frakturer på revbenen och flera tidigare blåmärken. Han ska nu avtjäna ett fyra år långt fängelsestraff.

Den 24-åriga mamman friades däremot för andra gången. I somras kom den friande domen i Kristianstads tingsrätt och nu väljer hovrätten att gå på samma linje. Enligt domen kan hon inte fällas på garantansvaret, det vill säga att föräldern är skyldig att skydda sitt barn. Hon visste helt enkelt inte om att barnet blev misshandlat.

– Bedömningen har gjorts på andra grunder. Hovrätten har kommit fram till att det har skett en misshandel och den frågan de ställdes inför var vem som hade gjort det. Skulle NN (mamman) ha känt till att barnet misshandlade då hade hon ingripit, säger Torgny Dahlberg, mammans försvarsadvokat.

När den 24-åriga kvinnan upptäckte märken på barnet gjorde hon flera sökningar på internet. Det visar den omfattande förundersökning som gjorts inför åtalet. Hon misstänkte leukemi, men hade inga misstankar om en misshandel. Enligt ett svar till hovrätten hade hon tagit med med sig dottern till en kamrat och kontaktat polisen ifall det hade upptäckts att barnet skadats medvetet.

”Det får anses föra för långt att slå fast att NN (mamman) insett eller ens trott att NN (pappan) misshandlade NN (barnet). Däremot får det anses klart att hon efterhand insåg möjligheten av det”, står det i domen.

24-åringen har från september till juli månad (år 2016-2017) suttit häktad misstänkt för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död. Åklagaren har nu fyra veckor på sig att överklaga till Högsta Domstolen. Först då kan det bli aktuellt att begära ett eventuellt skadestånd.

– Det är ett väldigt speciellt mål, så nu får domen vinna laga kraft och därefter ska vi diskutera hur vi ska göra, säger Torgny Dahlberg.

Vad säger hon efter den friande domen? – Jag har pratat med henne och hon är lättad över utgången. Hon har levt med den här pressen väldigt länge.

Relaterade artiklar