Laddar

Från tränarbänken till innermittfältet

Rollen som spelande tränare är sedan i vintras över – och numera håller han enbart till på planen. ”Det har varit fantastiskt roliga år”, säger Åsums BK-profilen.

delningar

Inför säsongen 2013 lämnade en 25-årig David Winnberg Nosaby IF för att återvända hem till moderklubben Åsums BK – där en roll som spelande tränare väntade.

– Jag hade ju spelat division 2- och division 3-fotboll där i åtta år typ och kände väl att jag varken hade motivation eller kvalité för att komma vidare till nästa steg. Då fick jag möjligheten att träna min moderklubb och det lät jävligt roligt, säger David Winnberg.

Efter fyra år som spelade tränare i Åsum steg dock David Winnberg av tränarrollen inför den här säsongen, och håller numera enbart till på planen – och närmare bestämt innermittfältet.

– Det är väl rätt skönt. Vi fick ju vår andra son här nu. Då behöver man inte lägga den tiden på planering. Blir det körigt här hemma nån gång kan jag ringa Henke Roth (assisterande tränare reds. anm.) och faktiskt vara hemma med barnen. Är man tränare har man ett ansvar och får vara här.

– Men visst jag tycker det är jävligt roligt att vara ledare och tränare. Så vi får se i framtiden, säger Winnberg och bekräftar att en återgång till tränarrollen är högst trolig när sönerna blivit lite äldre.

 

En återkomst som tränare är att vänta i framtiden. Foto: Robert Rosén.

Vad tar man med sig från tränarbänken ut till planen? – Det är väl lite mer struktur och helhetstänk man inte hade innan. Då var det mer roligt när man hade bollen och tänkte att man skulle lira. Nu ser man det ur lite större perspektiv, ur lagets synvinkel. Vilket är nyttigt när man är på plan tycker jag.

Vilken roll trivs du bäst i? – Det är väl bägge delar egentligen. Det brås på. Just nu är det skönt att man bara kan komma ner till träningen och lattja med polarna. Sen är det jävligt kul att leda en grupp, kunna påverka dem, sluta samman dem och få dem att ha det roligt tillsammans. Det är väl 50-50.

Med facit i hand är David Winnberg nöjd med tränaråren, även om det nu är fokus på spelarrollen och familjelivet som gäller i några år framöver.

– Jag tycker de har varit fantastiskt roliga och lärorika. Jag var kanske lite naiv första året, precis som man var som spelare. Vi rullade mycket boll men släppte lite mycket bakåt också. Sen efterhand… Tre år i rad har vi kvalat uppåt och det får man ändå vara nöjd med.

– Sen har vi inte riktigt räckt till men det har berott lite på träningsnärvaro och liknande. Vi var lite ont om folk ibland och hade kanske inte den riktiga vinnarmentaliteten. Men vi hade jävligt god stämning så det har varit fantastiskt roliga år.

Namn: David Winnberg Ålder: 30 Bor: Träne Familj: Sambon Carolin och sönerna Arvid och Folke. Gör: Just nu pappaledig. Till vardags idrotts- och hemkunskapslärare på högstadiet, där han i januari börjar arbeta på Fjälkinge skola. Klubbar: Åsums BK (moderklubb), Kristianstads FF, Åhus Horna BK, VMA IK, Nosaby IF och Åsums BK.