Laddar

Från Blågult till division 5: ”Varit jobbigt”

Hösten 2013 representerade Ylber Ejupi det svenska ungdomslandslaget och spåddes en ljus framtid. Efter ett skadehelvete är han nu tillbaka där allting började – i Näsby IF i division 5. ”Det har ju varit jobbigt att vara borta i två år”, säger Ylber Ejupi.

delningar

I tonåren spåddes Ylber Ejupi, 20, en lysande framtid inom fotbollen. Som 15-åring gjorde han flytten från Kristianstads FF till Mjällby AIF och när han var 17 år gammal gjorde han tre stycken landskamper för P96-landslaget. Kort dessförinnan hade samma landslag gjort succé och tagit VM-brons – dock utan Ylber, vars medverkan stoppades av Mjällby.

– Jag var ju mycket nära ett kontrakt i Mjällbys a-lag, då de hade sitt bästa lag, var med i landslaget och hade många klubbar utomlands efter mig. Men det är kört nu. Det är ingenting vi kan prata om nu, säger Ylber Ejupi.

Under alla år hängde dock en gammal meniskskada i för den lovande spelaren, och när han väl vänt hem till Kristianstad fick karriären ett abrupt slut.

– Det är en skada jag haft i sju år, efter en läkarmiss vid operationen. Så det är någonting man lidit med i sju år och det satte stopp för elitfotbollen förra året. Nu spelar jag bara för att ha kul och självklart är det kul att komma till sin moderklubb och spela sina sista år, säger Ejupi som för en kort tid sedan återvände till moderklubben Näsby IF.

 

Skadan uppkom redan 2010. Foto: Robert Rosén.

Vad för skada? – Det är en skelettskada inne i knäet. Det är nåt som inte går att laga för att spela fotboll igen. Det ska bli bra med knäet men inte tillräckligt bra för att spela fotboll igen.

Redan under den sista säsongen i Mjällby började han känna av den gamla skadan och efter en säsong, 2015, med Kristianstads FF sa knäet stopp. Följden blev att det inte blev någon fotbolls alls för Ylber Ejupi förra säsongen. Även om läkarmissen tvingat honom att lägga elitsatsningen på hyllan blev till slut längtan efter fotbollsspel för stor – och för några veckor sedan blev han tillsammans med storebror Krenar klar för Näsby IF i den nordöstra femman.

– Det är skönt. Det är många man har umgåtts med sen man var liten. Det är extra roligt att bara kunna spela fotboll igen. Det är det viktigaste, säger Ylber och lägger till:

– Det är snart två år sen, så det är skönt att få spela lite fotboll igen.

Varför blev det just Näsby? – Det är mycket bra spelare som kommit hit, de har haft mycket bra spelare sedan tidigare och sen har de en bra tränare för den här klubben. Det är bara han som kan hantera den här klubben. Sen kom brorsan hit med, så det lockade ännu mer, säger Ylber som för första gången fått chansen att lira med storebror Krenar, som senast huserade i IFK Hässleholm.

 

Nu vill han föra Näsby till fyran. Foto: Robert Rosén.

Även om skadeproblemen gjort att han fått kliva ner ordentligt i seriesystemet, och är medveten om att skelettskadan omöjliggjort en elitsatsning, satsar han nu uppåt med sitt kära Näsby IF.

– Nu lirar jag bara för att det är roligt. Nu är det inte så viktigt att komma långt, men självklart hade det varit roligt att ta upp Näsby i fyran, sen får vi se vad som händer. Vi kör ett år här, sen får vi se i fortsättningen vad som händer.

Kanske blir ett avancemang det sista som Ylber Ejupi gör i sin korta, men framgångsrika, fotbollskarriär.

– Jag kände att jag behöver spela lite nu. Bara för att få lite glädje. Det har ju varit jobbigt att vara borta i två år, när man varit på så hög nivå. Fast samtidigt, jag kommer inte spela efter den här säsongen, det är sista året. Så det är antingen fyran eller så lägger vi av, säger han och lägger kort därpå till:

– Det väntar en stor operation i knäet. Jag har en operation som väntar, vi får se när det blir. Det blir ingen fotboll efter det, sen är det kört.

Namn: Ylber Ejupi Ålder: 20 Bor: Kristianstad Familj: Bor tillsammans med mamma, pappa och storebror Albert Gör: Jobbar på hemtjänsten och som transportör på sjukhuset. Klubbar: Näsby IF (moderklubb), Kristianstads FF, Mjällby AIF, Kristianstads FF och Näsby IF

Relaterade artiklar