Laddar

Försökte stjäla lyxbåt – medan ägaren låg och sov

Togs på bar gärning av båtägarna.

delningar

Det var i juni 2016 som en man i 43-årsåldern försökte köra i väg med en båt, som inte var hans. Lyckligtvis låg ägaren, från Kristianstad, och sov i båten och vaknade då mannen försökte köra iväg med båten – men stoppades av midskeppstampen som inte var lossad. Händelsen inträffade vid Norje Kanal i Sölvesborg.

Den kraftiga smällen när båten stoppades väckte ägaren, samt dennes vänner som sov i båtarna intill. På så sätt kunde mannen gripas innan båtstölden fullbordats.

Mannen döms nu av Blekinge tingsrätt för försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel – grovt brott. Brottet bedöms som grovt på grund av båtens värde (2,5 miljoner kronor) samt att mannen försökte stjäla en båt där människor övernattade.

Han är tidigare ostraffad och döms därför till samhällstjänst i 160 timmar, om fängelse i stället utdömts hade det blivit 6 månaders fängelse.

När mannen försökte köra iväg med båten ska han ha kolliderat med intilliggande båtar och på så vis orsakat skador även på dessa båtar. Mannen kommer därför få betala skadestånd på 10 000 kronor, jämte ränta, till två av båtägarna.

Relaterade artiklar