Förslaget: Då kan fler allmänna platser kameraövervakas

Foto: Wikimedia Commons/I99pema, Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Bland annat polis kan snart få sätta upp kameror på offenliga platser utan tillstånd av Datainspektionen.

11 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Regeringen överlämnade i veckan en lagrådsremiss till Lagrådet med förslag som förenklar för brottsbekämpande myndigheter att sätta upp kameror på allmänna platser.

Lagförslaget innebär att kamerabevakningslagen ändras så att Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Kustbevakningen och Tullverket tillåts bedriva kamerabevakning utan tillstånd av Datainspektionen.

– Polisen får nu mandat att på egen hand avgöra när och var övervakningskameror ska placeras. Det ska gå fort och det ska vara enkelt för polisen att få kameror på plats, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) i ett pressmeddelande.

Med hjälp av lagändringen får de brottsbekämpande myndigheterna bättre och snabbare möjligheter att förebygga, utreda och lagföra brott genom en effektivare kamerabevakning.

"Kamerabevakning är inte bara effektiv i brottsutredande syfte, det kan också ha förebyggande effekter på till exempel narkotikabrottsligheten vid allmänna platser som torg och parker", skriver regeringen.

Kamerabevakning kan också leda till en ökad trygghet och få fler människor att vistas på offentliga platser.

För att upprätthålla ett starkt integritetsskydd föreslår regeringen att myndigheterna även i fortsättningen ska få bedriva kamerabevakning endast om intresset av bevakningen väger tyngre än den enskildes intresse av att inte bli bevakad. Denna intresseavvägning ska göras av myndigheterna själva och dokumenteras.

Datainspektionen ska utöva tillsyn och kunna ta ut en sanktionsavgift av den myndighet som inte gör en intresseavvägning.

Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2020.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar