Laddar

Förslag: Vill göra nya badhuset privatägt

En medborgare från Kristianstad har tröttnat på de ökade kostnaderna för badhuset. Han vill att en privat aktör bygger istället.

delningar

Det nya badhuset som ska byggas intill högskolan och Krinova i Kristianstad har blivit betydligt dyrare än vad politikerna räknat med. Kostnaderna har enligt en granskning av Kristianstadsbladet stuckit i väg med 130 miljoner kronor.

Enligt den senaste kalkylen kommer budgeten att landa på närmare en halv miljard kronor. Pengarna ska de få in genom ett ökad antal badgäster. De räknar med 45 000 fler skolbesök. Den ökade kostnaden har fått invånare att reagera och nu skriver en av dem ett medborgarförslag till kommunen.

Enligt medborgaren finns det inget krav för kommuner att driva ett varmbadhus. Det enda som krävs är att de kan ge barnen rätt till simundervisning. En kartläggning från SVT visade nyligen att 40 av kommunerna i landet saknar en egen simhall. Mannen från Kristianstad vill istället undersöka ifall ett badhus i staden kan drivas av en privat aktör.

”Kommunalskatten har redan nått sitt maximum, tycker många. Kommuninvånarna, icke minst alla fattigpensionärer, orkar inte med högre skatter och avgifter. Många av kommunens invånare använder inte heller ett badhus”, står det i förlaget.

Idén i medborgarförslaget är att kommunen isstället inrättar ett par friluftsbad och att simundervisningen kan ske där på sommaren. Då skulle kostnaderna inte bli lika stora. Pengarna som bli över vill han använda till att investera i vård, skola och omsorg.

I förslaget skriver medborgaren också att privata badhus redan finns på flera platser i landet och skickar med en lista på åtta exempel. De flesta koncentrerade till Stockholmsområdet.

Relaterade artiklar