Försäljningen av receptfri pollenmedicin ökar kraftigt

Svenskarna köper nästan dubbelt så mycket receptfri pollenmedicin som för åtta år sedan.

delningar

Mellan 2010 och 2018 nästan fördubblades försäljningen av de två vanligaste receptfria läkemedelstyperna mot pollenallergi, enligt siffror från E-hälsomyndigheten. 

– Folk har en större medvetenhet om hur man kan och bör använda allergiläkemedel i dag. Tidigare var det många som led sig igenom pollensäsongen, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på apoteket Hjärtat, till Nyhetsbyrån Siren.

Stockholmarna är de som köper mest receptfri pollenmedicin per invånare, nästan 37 dygnsdoser per tusen invånare. Rikssnittet ligger på cirka 27. Skåne har legat konstant under rikssnittet och 2018 var antalet dygnsdoser cirka 23.

Enligt Annika Svedberg har andelen pollenallergiker ökat kraftigt sedan mitten av 90-talet. 

– En teori är att vi bygger väldigt täta hus och har allt högre hygienisk standard i hemmen. Det gör att immunförsvaret inte behöver "jobba på" på samma sätt som förr och därför reagerar på pollen och andra allergener i stället, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.

Andra orsaker kan också vara dels att de senaste årens varma somras bidragit till ökad förekomst av gräs- och björkpollen. Att det 2009 blev tillåtet att sälja att sälja receptfria läkemedel i butik har troligen också bidragit till utvecklingen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar