Laddar

Försäljning av begagnade bilar rullar bakåt

Marknaden för begagnade bilar har nu minskat för första gången på fem år.

delningar

Under andra kvartalet 2017 tappade försäljningen av begagnade bilar med 1,5 procent jämfört med året innan. Bakgrunden är att det har skett en minskad försäljning från privatpersoner, beskrivs det i ett pressmeddelande från KVD Bilpriser.

Jonas Björkman, vd på KVD Bilpriser berättar i pressmeddelandet att han nu har sett ett trendbrott på marknaden.

–  Tidigare har vi sett en minskad försäljning enstaka månader men inte som nu under ett kvartal. Bakom minskningen står en vikande privatförsäljning, som har gått ned under flera kvarta, säger han.

Jonas Björkman beskriver att försäljningen förklaras med att det har blivit vanligare med privatleasing och att det har blivit vanligare bland privatpersoner att ta hjälp av att sälja sin bil via olika nättjänster och att bilhandels tar mer ansvar för försäljningen, i stället för att själva sälja bilen via annonsering.

Under andra kvartalet 2017 såldes 307 125 begagnade bilar vilket är en minskning med 4804 sålda bilar jämfört med samma kvartal förra året. Den privata bilförsäljningen tappade 3,7 procent under kvartalet samtidigt som försäljningen via bilhandeln ökade med 2,3 procent.

I pressmeddelandet beskrivs det att försäljningen av begagnade bilar minskade i 17 av 21 län under kvartalet. Den största minskningen var i Dalarna med -7,4 procent följt av Jämtland, Gotland och Västerbotten.

De län som hade en ökad försäljning fanns i södra Sverige. Mest ökade försäljningen i Blekinge (+ 4,8 procent), Kalmar (+ 3,4 procent) och Kronoberg (+ 1,3 procent) och flest begagnade bilar såldes i Västra Götaland.

Dieselbilar är dock fortsatt populära på marknaden och försäljningen där har ökat med 3 667 stycken, medan bensindrivna bilar har minskat med 9020 stycken.