Laddar

Förre landslagsmannen gjorde comeback – i division 5

På fredagskvällen gjorde Mikael Nilsson, med 64 A-landskamper, bejublad comeback. Det i moderklubben Ovesholms IF:s division 5-match mot Vankiva IF. ”Det är ju en kul grej”, säger han efter matchen.

delningar

Efter säsongen 1998, när Mikael Nilsson, var 20 år gammal lämnade han Ovesholms IF. Karriären gick via Åhus Horna BK och Halmstads BK till ett liv som utlandsproffs i England, Grekland och Danmark samt 64 A-landskamper, två EM-slutspel och ett VM-slutspel.

På fredagskvällen kunde så cirkeln slutas, när den nu 39-årige ”Micke” Nilsson gjorde sin en match långa comeback i Ovesholms-Tröjan.

– Det är kul. Det är jättekul. Peter (Lindqvist, tränare i Ovesholms IF reds. anm.) ringde mig och frågade och det var aldrig någon tvekan. I och med att vi var här och jag hade tid att göra det. Det är ju en kul grej liksom., säger ”Micke” Nilsson efter 4-0-segern mot Vankiva IF i den nordöstra femman.

 

Nilsson återfanns på anfallet hos Ovesholm. Foto: Robert Rosén.

Bakgrunden till att ”Micke” Nilsson befann sig på hemmaplan och kunde göra en sista(?) match för Ovesholms IF är den fest som vankas på Slottsvallen under lördagen. På dagen väntar nämligen en turnering med gamla Ovesholmslirare, där de gör upp om äran i tio minuter långa matcher på sjumannaplaner. Något som därefter övergår i festligheter under kvällen.

Den korta comebacken mot Vankiva IF blev minst sagt lyckosam, då ”Micke” Nilsson spräckte målnollan med sitt 100:e mål i Ovesholms IF.

– Det är ju den statistiken som vi tror är riktig, så vi gick på det. Men jag tror det, för jag har för mig att det var så, säger han och lägger snabbt till:

– Det var skönt att jag fick göra det.

En comeback har inte varit uppe för diskussion tidigare, men fredagen 11 augusti kunde Ovesholmsborna slutligen få se byns store son beträda Slottsvallen igen. Han gjorde det i nummer 18, och inte den nummer 11 han tidigare bar, som anfallare. En position han hade i klubben på 1990-talet men inte trodde han skulle återfå i comebacken.

– Nej, det trodde jag inte. Utan det var Peter (Lindqvist). Jag lirade ju anfallare för honom, men det är många, många år sen. Jag har ju inte spelat anfallare sen -98 skulle jag säg.

 

Proffskarriären avslutades 2012. Foto: Robert Rosén.

Förutom ett kärt återseende med sin gamle tränare Peter Lindqvist återförenades ”Micke” Nilsson även med en gammal lagkamrat. Den ett år yngre Ovesholmskaptenen Andreas Malmström huserade nämligen i samma pojklag som ”Micke” och ingick även i seniorlaget under Nilssons sista säsong.

– När jag kom upp på träningen i måndags var det samma folk som satt här utanför. Men det är därför det är så kul att vara här igen ju. För att det är samma människor. Det är ju inte många spelare ska jag säg, av förklarliga skäl, men det är faktiskt nån.

Efter matchen lyfte den före detta landslagsmannen fram både kvalitén på spelet och sin egen kondition, vilken inte är vad den en gång var. Då han till vardags nöjer sig med korpspel i hemstaden Aten, sedan två år tillbaka.

– Vi tränar aldrig utan vi kommer dit ett gäng gubbar och spelar en gång i veckan. Så tempot är betydligt lägre än vad det är här. Och sen är vi på konstgräs och lite mindre plan. Så jag tror att gräset sög mer än vad jag hade förväntat mig också. Men visst, jag är inte helt otränad. Hade jag inte gjort nånting hade det inte gått.

Tränade du extra inför den här matchen? – Jag var här och tränade två gånger med laget. Det ville jag göra. Annars hade det blivit konstigt. Men annars tränar jag för dåligt. Vi har varit i Sverige i en månad och då får jag inget. Jag skulle tränat mer. Så är det ju.

Huruvida division 5-matchen mot Vankiva IF var den sista i ”Micke” Nilssons karriär är ingenting han vill slå fast. Han utesluter nämligen inte fler matcher i Ovesholms IF, även om han inte heller vill lova att så blir fallet.

– Jag och Peter har pratat lite. Om jag är hemma och det går så ställer jag gärna upp, absolut. Men jag kan inte säg till honom, lova honom eller säg till er att det kommer bli mer matcher. Men visst, om det skulle vara att det passar så kan jag absolut tänka mig det.

Namn: Mikael Nilsson. Ålder: 39. Bor: Utanför Aten i Grekland. Familj: Fru och två döttrar. Gör: Arbetar sedan två och ett halvt år tillbaka som scout för Panathinaikos FC. Klubbar: -1998: Ovesholms IF (moderklubb), 1999: Åhus Horna BK, 2000-2004: Halmstads BK, 2004-2005: Southampton FC (England), 2005-2009: Panathinaikos FC (Grekland), 2009-2012 Bröndby IF (Danmark), 2012: Fremad Amager (Danmark) och 2017: Ovesholms IF. Meriter: SM-Guld 2000. Uttagen i svenska truppen till EM 2004, VM 2006 och EM 2008.

Relaterade artiklar