Laddar

Förra kommunalrådet kräver stärkt gränskontroll

Kristianstads förra kommunalråd, numera migrationsministern, Helene Fritzon (S) vill ha en bättre kontroll vid Sveriges gränser.

delningar

Helene Fritzon (S) från Kristianstad, som tidigare i år utsågs till migrationsminister och biträdande justitieminister, har lämnat över ett nytt förslag till riksdagen. Hon vill tillsammans med regeringen att kontrollerna vid gränserna ska stärkas.

Förslaget är att utländska medborgare, liksom svenskar, ska vara skyldiga att låta sig lämna fingeravtryck och fotograferas när de reser in eller ut från Sverige. Det innebär att identiteten inte bara ska kunna kontrolleras genom pass utan även genom så kallade ”biometriska kännetecken”.

– Det är bra att vi nu ges ökade möjligheter att kontrollera att personer som reser in i och ut ur Sverige inte döljer sin verkliga identitet, säger Heléne Fritzon i ett pressmeddelande.

De som ska kunna ta bilder och fingeravtryck är antingen poliser eller en särskilt förordnad passkontrollant eller en tjänsteman vid Tullverket, Kustbevakningen och Migrationsverket. Ifall riksdagen tar ett beslut om lagen, så kommer den att börja gälla från och med mars nästa år.

Anledningen till att regeringen och Helene Fritzon lägger fram förslaget just nu, är en ändring i EU:s regelverk. Enligt den finns det nu en möjlighet att göra fler kontroller även inom Schengenområdet.

Relaterade artiklar