Laddar

Tidigare KFC-stjärnorna rasar: ”Det är inte professionellt”

Kristianstad FC har en kaosartad höstsäsong bakom sig. Nu flyr spelarna från laget – och vittnar om tvivelaktiga metoder från ledningen. "Han petade mig för att jag inte hade magrutor", säger 17-årige Omar Dampha.

delningar

En rejäl spelarflykt har drabbat Kristianstad FC efter säsongen.

Mittfältskuggen Albert Ejupi och anfallslöftet Omar Dampha valde att inte förlänga sina kontrakt och försvann till Varberg respektive Mjällby.

Kantliraren Nahom Girmai och anfallaren Emil Åberg bröt sina kontrakt i förtid för spel i Varberg och Eskilsminne.

Dessutom har förstekeepern och Malmö FF-lånet Sixten Mohlin aviserat om att han kommer att lämna klubben.

Tunga spelartapp för Kristianstad FC, förstås, som gör att laget får bygga från grunden inför nästa säsong.

Men också på många sätt anmärkningsvärda förluster. Vad är det som gör att spelare från Kristianstad, som är fostrade i klubben, plötsligt inte vill vara kvar i sin moderklubb?

Nu träder Kristianstadstrion Albert Ejupi, Nahom Girmai och Omar Dampha fram och berättar om spelet bakom kulisserna på en stökig höst – och hur de tappade glädjen för fotbollen i samma klubb som de förälskade sig i den.

Allt vände när tränaren Joakim ”Jocke” Persson och mångårige sportchefen Anders Swahn sparkades från sina poster i slutet av september.

Serdar Dayat plockades in från Turkiet som sportchef, samtidigt som den isländske fotbollsikonen Atli Edvaldsson tog över som huvudtränare.

Den drastiska förändringen kom som en chock för spelartruppen och blev startskottet för en stormig och kaosartad höstsäsong.

– Det första ledningen borde ha gjort var att komma till oss spelare och prata om det. Inte gå bakom ryggen på hela klubben, säger den 25-årige mittfältaren Albert Ejupi om besluten att sparka ”Jocke” Persson och Anders Swahn.

Den nye tränaren Atli Edvaldsson fick en drömstart när Kristianstad FC tvålade dit jumbon FC Rosengård med 4–0. Albert Ejupi stångade in en hörna till 2–0 och efter matchen tillägnade han målet till sin förra tränare.

– Det är ”Jocke” som sagt till mig att jag ska gå för det och försöka komma till de lägena, sa han till Kristianstadsbladet.

Mittfältaren var klart missnöjd med tränar- och sportchefsbytet redan då, och nu i efterhand är han fortsatt hårt kritisk till beslutet.

– Kristianstad FC kommer aldrig att få en lika bra tränare som ”Jocke” (Persson). Han var omtyckt av hela truppen. Och man kan säga vad man vill om Anders Swahn – men ingen kommer göra det han har gjort med den här klubben igen. Han byggde upp en grund från ingenstans. Han ä-r Kristianstad FC. Sen får han sparken, säger Ejupi.

Den defensivt inriktade Atli Edvaldsson började gnugga försvarsspel och lade stort fokus på ett hårt jobbande kollektiv. Det gjorde susen på fotbollsplanen. Resultaten fortsatte att gå KFC:s väg och laget lyfte snabbt från bottenträsket.

Men under ytan bubblade missnöjet, enligt den 23-årige yttermittfältaren Nahom Girmai. De nya, mer taktiskt lagda träningarna föll inte Kristianstad Bois alls i smaken.

– Det var ingen fotboll alls. Han (Atli Edvaldsson) bara stod på träningarna och berättade om sitt liv. Ska vi träna eller ska vi ha en historialektion, liksom?, säger Nahom Girmai.

– Och tro mig, jag var inte den enda som var missnöjd. Det var exakt hela laget, säger Girmai.

Den isländske tränarens nya spelfilosofi visade sig vara vägvinnande, men inte särskilt populär hos spelartruppen. Ju fortare KFC klättrade i tabellen, desto sämre blev stämningen i omklädningsrummet.

– Vi spelade världens tråkigaste fotboll. I hemmamatchen mot Mjällby låg vi under med 0–2 i halvtid, och när vi kommer in i omklädningsrummet så säger tränaren att vi ska fortsätta backa hem. Ingen vill spela så, säger Albert Ejupi.

När Atli Edvaldsson insisterade på att spela Ejupi som anfallare, i stället för sin vanliga centrala mittfältsposition, brast det för 25-åringen. Tillsammans med Nahom Girmai vägrade han att spela fler matcher i KFC-tröjan.

Samtidigt förpassades KFC:s stora anfallslöfte Omar Dampha till bänken. Den 17-årige juniorlandslagsspelaren fick chansen med fem starter och flera inhopp under ”Jocke” Persson och imponerade med tre mål och en framspelning.

Men när Atli Edvaldsson kom in i bilden hamnade Dampha snabbt i islänningens frysbox.

Tränarens motivering? Att Omar Damphas magmuskler var för dåligt tränade.

– Han petade mig för att jag inte hade magrutor. Först trodde jag att han skämtade när han sa det, men han var helt seriös. Det var tungt, säger Omar Dampha.

Frustrationen växte hos den unge anfallaren, som började känna sig förfördelad av Edvaldsson.

– Jag krigade hårt på träningarna, men han hyste något agg mot mig. Han var på mig hela tiden, säger Dampha.

Allt nådde sitt klimax när Omar Dampha hamnade i ett fysiskt bråk med Edvaldsson efter en ligamatch mot Skövde.

– Han säger att jag knuffade honom och skrek massa saker, men det gjorde jag inte. Jag gick bara fram och ifrågasatte några saker och sen agerade han aggressivt mot mig, säger anfallaren.

Kristianstad FC stängde av Omar Dampha för resten av säsongen av disciplinära skäl. I mitten på november blev 17-åringen klar för Mjällby på ett treårskontrakt.

Albert Ejupi blev klar för Varberg efter att kontraktet löpte ut.

Nahom Girmai hade ett år kvar på kontraktet, men valde att bryta det för att gå till Varberg. Efteråt förklarade KFC:s sportchef Serdar Dayat överenskommelsen så här för Kristianstadsbladet:

– Vi ville behålla Nahom men han ville inte spela för klubben. Då meddelade vi agenten att han var fri att söka efter en ny klubb men att vi skulle ha 50 000 kronor, säger Serdar Dayat till Kristianstadsbladet.

Enligt sportchefen ska sedan ingen klubb ha varit villig att betala övergångssumman.

– Nahom satt och grät på kontoret och vi (Serdar och tränaren Atli Edvaldsson) tog då beslutet att låta honom gå gratis till alla klubbar utom Mjällby AIF, sa Serdar till Kristianstadsbladet.

Uttalanden som får Nahom Girmai att rasa.

– Det är en ren och skär lögn att jag satt och grät. De vill bara visa att de har kontroll. Jag hade ingenting att gråta för, jag ville bara inte spela för dem, säger Nahom Girmai.

Han fortsätter:

– Och kom inte och säg att jag inte har jobbat för laget. Vi vågade stå upp för oss själva, och det gillade inte han (Atli Edvaldsson), så då skyller de på andra grejer.

Albert Ejupi menar att klubbens baktalande av sina förra spelare i media har varit oproffsigt.

– Jag tycker inte man beter sig så som sportchef och som tränare. Det är inte professionellt, säger han.

Men mest besvikna är trion över att allt som klubben och laget hade slitit för att bygga upp sprack när Serdar Dayat och Atli Edvaldsson kom in och ville sätta sin prägel, menar dem.

– Det är synd att vi splittras. Vem kommer vilja kolla på KFC nu? Man tog inte vara på sina egna produkter och nu kan man knappt tro att det är Kristianstad FC längre. Det ska vara killar från Kristianstad i föreningen. Nu kan det lika gärna vara BW90 eller något som springer runt där på den nya arenan i orangea tröjor, säger Albert Ejupi.

FOTNOT: Kristianstad FC:s tränare Atli Edvaldsson har avböjt att kommentera då han är hemma på Island på julledighet.

Relaterade artiklar