Laddar

Förhandlingarna klara – så mycket höjs hyrorna med

Hyresgästföreningen och ABK är överens.

delningar

Hyresgästföreningen meddelade på tisdagen att man nått en överenskommelse med AB Kristianstadsbyggen (ABK), det kommunala bostadsbolaget.

Efter att förhandlingarna nu är klara står det klart att hyrorna i snitt kommer höjas med 0,85 procent från och med den 1 januari 2018.

– Vi är glada att tillsammans ha nått en överenskommelse och som alltid är förhandlingen en avvägning mellan företagets behov och hyresgästernas intressen. Uppgörelsen är också ett bevis på att den svenska förhandlingsmodellen fungerar, säger Emma Bryanton, förhandlare på Hyresgästföreningen region norra Skåne, i ett pressmeddelande.

Då hyrorna i Kristianstad sätts efter en modell – där hyran beräknas utifrån kvalité i fastighet och lägenhet samt diverse egenskaper – kan hyreshöjningarna variera i en och samma fastighet. Det med anledning av att storleken och standarden skiljer sig åt mellan lägenheterna.

– Fastighetsägarnas rekordstora vinster och de fortsatt låga räntorna bör innebära låga hyreshöjningar. Samtidigt medger uppgörelsen en fortsatt satsning på underhåll, säger Emma Bryanton.

I kronor kommer hyreshöjningen ligga på 0-90 kronor för hyresgästerna.

– För att klara av vår ökade nyproduktion och vårt fortsatt stora underhållsbehov hade vi egentligen behövt en större ökning, även om räntan är historiskt låg, säger Henrik Strand, VD för ABK.

Sammanlagt äger och förvaltar ABK cirka 8 900 lägenheter i kommunen.

 

Relaterade artiklar