Laddar

Företaget vinner prestigefyllt pris: ”I en klass för sig”

The Absolut Company med produktion i Åhus har nyligen vunnit ett prestigefyllt pris.

delningar

Det stora spritföretaget The Absolut Company med produktion i Åhus utanför Kristianstad har nyligen vunnit ett prestigefyllt pris. På Livsmedelsföretagens årliga event Matdagen fick de ta emot utmärkelsen som Årets Livsmedelsexportör 2018. Priset lämnades över av ingen mindre än näringsministern Mikael Damberg.

Anledningen till att de vunnit exportpriset är deras succé med Absolut Vodka. Det är Sveriges överlägset största exportprodukt inom livsmedel och världens femte största spritvarumärke. Varje dag producerar de 600 000 flaskor och 99 procent går på export till över 150 länder.

— Detta är en oerhörd glad överraskning för alla oss som arbetar med Absolut Vodka. Vi marknadsför Sverige med varenda flaska, och att vara en svensk exportprodukt är en stor fördel. Många förknippar Sverige med just kvalitet, hållbarhet, kreativitet och innovation, och för oss är den kopplingen väldigt viktig, säger Anna Malmhake, vd på The Absolut Company.

Här är en del av motiveringen till varför The Absolut Company vann årets exportpris: ”Att säga att årets vinnare står i en klass för sig själv är en kraftig underdrift. Som för många andra livsmedelsföretag var deras export från början en fråga om överlevnad. Men man gjorde snart mycket mer än att bara överleva. Med en nygammal förpackning och en rad briljanta annonser tog man världen med storm”

Förutom äran får företaget en presentcheck på 300 000 kronor som pristagaren får köpa exporttjänster för från Business Sweden. Organisationen Livsmedelsföretagen beskriver Åhusbolaget som en starkt lysande stjärna.

— Det är svårt att tänka sig en mer välförtjänt eller värdig vinnare av Årets Livsmedelsexportör än The Absolut Company. Det går inte att överdriva deras betydelse för mat- och dryckeslandet Sverige, och därför känns det väldigt passande att de vinner på det här prestigefyllda prisets 20-årsjubileum, säger Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen.

Relaterade artiklar