Laddar

Föräldrarna rasar efter skolans beslut – ”många drabbas”

Flera föräldrar har reagerat efter skolans beslut för eleverna. ”Det blir många som drabbas”, säger en av dem.

delningar

Föräldrarna till elever på Tollarp skola har fått besked om att deras barn inte kommer får något nytt betyg i ett av de obligatoriska ämnena. Nu reagerar de på att eleverna kan få svårare att söka till gymnasiet när deras nya betyg inte kan räknas med.

– Det blir många som drabbas då betygssättningen blir fel. Det är extra viktigt för de i nionde klass som ska söka in på gymnasiet innan jul. En del har kanske kämpat för att höja sina betyg för att lyckas komma in. Det är inte så stor mening nu när betygen från förra året kvarstår, säger en av föräldrarna.

Bakgrunden är att en av lärarna som undervisat eleverna är sjukskriven. Av den anledningen har ett brev skickats ut genom ett internt system, där det står att ämnesbetyget från vårterminen kommer ligga kvar. Den lärare skolan har satt in som vikarie är inte behörig att sätta betyg i ämnet.

Enligt föräldrarna är det inte första gången detta sker. Tidigare ska lärarvikarien i matte och NO ha saknat behörighet att sätta betyg. Det innebar att eleverna fick kämpa sig upp till rätt nivå först efter att en behörig lärare kunde anställas.

– Jag har en viss förståelse över att det är svårt att hitta lärare med behörighet, framförallt på kort varsel. Men här har det varit lärare utan behörighet under både en och två terminer, säger en av föräldrarna.

Enligt statistiken från Skolverket varierar det från termin till termin hur många lärare som är behöriga i de olika ämnena på Tollarps skola. Statistiken visar dock att man ligger långt över genomsnittet för samtliga skolor när det handlar om lärare med behörighet och lärarlegitimation. 95 procent av lärarna var behöriga under förra året.

24kristianstad.se har försökt att nå rektorn på skolan utan resultat. Skolchefen som ansvarar för området har inte varit tillgänglig under onsdagen.

Relaterade artiklar