Laddar

Hon föddes i fel kropp: ”Vill att folk ska förstå”

"Känslan är underbar att jag äntligen får påbörja det", säger Kornelia Wojciechowska, 16. Nu berättar hon om vägen mot en efterlängtad könskorrigering.

delningar

– Jag vill att folk ska lyssna och förstå hur det känns. Det känns jättefel att vara kille fast man i huvudet är tjej, säger Kornelia Wojciechowska, 16.

Hon bor i Skepparslöv, är intresserad av ridning, mode och stil. Hon går i nionde klass och har som mål att studera till psykolog. När vi träffas i Kristianstad är det vardagseftermiddag och på väg att skymma. Kornelia låter glad och förväntansfull när hon berättar om resan hon har påbörjat.

– Känslan är underbar att jag äntligen får påbörja det och kan få hjälp, säger hon om könskorrigeringen.

– Jag är tjej, jag har aldrig känt mig som en kille. Men jag växte upp i en väldigt religiös familj i Polen där jag har inte har vågat stå för den jag är. Men när min mamma avled 2011 vågade jag ta steget att mer visa upp mig.

Hon kom till Sverige för tio år sedan och efter sin mors död flyttade hon till ett familjehem där hon i dag trivs, mår bra och har fått stöttning. Med stöttningen från familjehemmet har Kornelia sedan fått hjälp att få en remiss för att kunna påbörja processen med psykologutredning, hormonbehandling och så småningom könskorrigeringen.

Det kommer att dröja ett par år innan korrigeringen är färdig, men nyligen valde hon ändå att berätta för sina Facebookvänner om det hon har inlett. I inlägget skriver hon bland annat:

”När jag var liten kändes det fel, det kändes som jag inte var jag. Jag kommer ihåg när jag gick i mammas klackar och klänningar. När jag sminkade mig och trodde att jag var en prinsessa. När jag lekte med dockor på dagiset i Polen, då lärarna förbjöd mig och straffade mig. Jag gillade gå i tajta byxor och lösa linnen/tröjor. Allt kändes konstigt”.

– Jag kände att jag måste stå för den jag är. De som inte känner mig får veta vet jag egentligen är. Jag ville berätta vem jag är och vad jag ska gå igenom, säger hon bakgrunden till varför hon skrev inlägget.

– Många har sagt att det var starkt av mig att skriva det. Det har tagits emot positivt.

Även Kornelias mormor i Polen har i dag, efter många om och men, börjat acceptera henne för den hon är.

– Tidigare när kom jag tillbaka till Polen på besök över julen hade jag nedklippt hår, bar killkläder och fick inte lov att använda smink. Men det där var ju inte jag, jag mådde jättedåligt över det. Jag sade till mormor att om hon inte kan acceptera mig för den jag är så kommer jag inte fler gånger.

Kornelia har siktet inställt på att i framtiden leva i en storstad och att arbeta som psykolog är drömmen. Stanna i Kristianstad är inte ett alternativ som hon överväger i nuläget.

 Förhoppningvis flyttar jag till Stockholm, Göteborg eller Malmö. Jag tror att det blir Stockholm faktiskt. Där ska jag påbörja ett nytt liv där jag är Kornelia och inte behöver förklara och ljuga en massa. Jag ska vara den jag är.