Laddar

Flyttade från Irak och tog över anrikt skrädderi

För nio år sedan flyttade Omar Adulrazzaq från Irak till Sverige. Sex år senare kom hans bror Ali. Med erfarenhet från hemlandet har de för några månader sedan tagit över Kristianstads skrädderi.

delningar

I januari månad tog Omar Adulrazzaq över Kristianstads skrädderi. Hans bror Ali hade gjort praktik på företaget under några månader och ägaren vill sälja. Då öppnades möjligheten att ta över verksamheterna och lokalerna på Döbelnsgatan, bara ett stenkast från lilla torg.

– Vi har erfarenhet från vårt hemland Irak. Min pappa hade en butik i Bagdad där han sålde kläder. Där brukade vi hjälpa till, särskilt under sommarlovet, säger Omar Abdulrazzaq.

Skrädderiet har ett nära samarbete med klädbutiker i staden, som lämnar in plagg de vill ha omsydda åt sina kunder. Många privatpersoner kommer också in och gör beställningar. Särskilt inför studenten var det mycket att göra.

– Vi lagar och syr upp kläder, allt från klänningar till kavajer och byxor. Vi har kunder som älskar sina kläder. Det kom in en kille med en gammal jacka som han ville att vi skulle laga, även om det skulle kosta lite. Många vill att vi ska sy in deras skjortor eller byxor för att de ska få en bättre passform, säger Omar Abdulrazzaq.

Nyligen har företaget investerat i nya maskiner. Det innebär att de göra sy i fler material och att det blir enklare att sätta dit knappar. Visionen för framtiden är att kunna utöka lokalerna. Just nu är det trångt i verkstaden där de flertal symaskinerna får samsas med allt från trådrullar till dragkedjor.

– I framtiden hoppas vi också kunna anställa någon mer. Privatkunderna är mycket viktiga för oss och samtidigt vill vi ha ett bra samarbete med butikerna, säger Omar Abdulrazzaq.

Relaterade artiklar