Laddar

Flygplatsen i Kristianstad hotas av nedläggning

Förslaget om en flygskatt kan innebära att flygplatsen i Kristianstad måste lägga ned. Det visar en rapport från Stockholms Handelskammare.

delningar

Regeringen har föreslagit att man ska införa en ny flygskatt i april 2018. Skulle förslaget gå igenom menar Stockholms Handelskammare dock att flera flygplatser kan tvingas att lägga ned. I en rapport man tagit fram menar man nämligen att sju flygplatser, däribland den i Kristianstad, riskerar att läggas ned om skatten blir verklighet.

– En nationell flygskatt får en mycket negativ påverkan på företagens möjligheter att långsiktigt skapa jobb och växtkraft i Sveriges regioner. Hela sju flygplatser hotas av nedläggning om flygskatten införs, säger Fredrik Sand, näringspolitisk expert vid Stockholms Handelskammare, i ett pressmeddelande.

Kritiken mot att flygplatsen i Kristianstad hotas utav nedläggning har inte låtit vänta på sig, och Liberalerna Skåne släppte under tisdagen ett pressmeddelande.

– Jag är inte förvånad över att ett extremparti som MP lägger det här förslaget, men vad säger S? Är S i Skåne verkligen beredda att offra Kristianstad flygplats och viktiga tillväxtmöjligheter för att gå regeringen i Stockholm till mötes?, säger Gilbert Tribo, gruppledare för Liberalerna Skåne.

Med anledning av rapporten har Miljöpartiets Karin Svensson Smith, ordförande i riksdagens trafikutskott, uttalat sig i Dagens Nyheter. Hon menar då att nedläggningar av vissa flygplatser är någonting man får räkna med.

– Det är väl rimligt. Det är ju ett av syftena med skatten.

Stockholms Handelskammare menar att 2 650 jobb hotas om Kristianstad Österlen Airport tvingas lägga ned.