Laddar

Flera butiker i Kristianstad säger nej till fyrverkerier

Flera butiker i Kristianstad tar ställning mot att sälja fyrverkerier. "Vi har bara fått positiv respons från kunderna", säger Johan Ramlund, butikschef på Ica Maxi.

delningar

Nyår närmar sig och för många innebär det en tradition att fyra iväg raketer. Under de senaste åren har dock rösterna höjts för att förbjuda smällandet, inte minst med hänsyn till djuren. Flera av butikerna i Kristianstad har därför även detta år valt att inte sälja fyrverkerier.

Ica Maxi är en av dessa. Så här skriver de till kunderna på sin facebooksida: ”Vi tycker att alla ska kunna njuta av att fira in det nya året. Vi tänker på djuren, vår natur och på alla som mår dåligt av smällare och raketer. Därför kommer du inte heller i år att kunna köpa några fyrverkerier hos oss”.

– Vi tog beslutet för flera år sedan. Dels är fyrverkerier dåligt för miljön och dels för djuren, både de tama och de vilda. Vi har bara fått positiv respons från kunderna, säger Johan Ramlund, butikschef för Ica Maxi i Kristianstad.

Inte heller Eko i Fjälkinge kommer att sälja några fyrverkerier detta år. De gör det av liknande skäl som andra butiker. ”Det är en självklarhet för oss att även detta år säga nej till fyrverkerier. Vi gör detta med hänsyn till djuren och alla dem som riskerar att skadas eller må dåligt”, skriver de på sin facebooksida.

Nyöppnade City Gross är ytterligare en butik som avstår från att sälja raketer. Beslutet togs av ägarna för flera år sedan och gäller samtliga affärer inom varumärket.

– Vi tar avstånd från att sälja fyrverkerier, både för miljön och för de stackars djurens skull. Vi vill inte att de ska fara illa, säger Richard Bengtsson, butikschef på City Gross.

Följande butikskedjor har också meddelat att de inte kommer att sälja några fyrverkerier i år. Clas Ohlson, Coop, Jula, Plantagen, Rusta, Willys och Hemköp.

Relaterade artiklar