Laddar

Fler företag i konkurs i Kristianstad

Fler företag har gått i konkurs i Kristianstad. Så här mycket har det ökat.

delningar

Antalet konkurser har ökat mellan åren 2016 och 2017, det visar ny statistik som kreditupplysningsföretaget Creditsafe har tagit fram. Av de över 5 000 bolag som förra året gick i konkurs, hade 812 bolag säte i Skåne. Här ökade antalet konkursdrabbade företag med totalt sju procent.

– När vi summerar konkursåret 2017 har vi ökade antal konkurser i nästan hela landet. Men trots en ökning jämfört med förra året, är det relativt låga konkursnivåer sett över en tioårsperiod. Företagsklimatet har varit gott under året som varit, säger Krister Jonsson, VD på Creditsafe.

Kristianstad är också en av de orter som har drabbats av ett ökat antal konkurser. Det steg med 18 procent under det senaste året, från 28 till 33 stycken. Inredningsbutiken Lakewood Beds & Living, Wallenbergs skor samt industribolaget Ekström & Son hör till några av de bolag som försattes i konkurs. De två senaste har räddats genom nya ägare.

Det är dock bara ett företag i Skåne som kvalar in på topp tio-listan över de största konkurserna, nämligen Elektronikbolaget i Sverige AB, som hade sitt huvudkontor i Malmö. Företaget som bland annat sålde och lagade mobiltelefoner, hade en omsättning på 200 miljoner kronor.

Sett till antalet personal var Reinertsen Sverige AB (Stockholm) det värst drabbade aktiebolaget, med 334 personer anställda. På upplysningsbolaget UC har de under hela åren följt hur konkurserna drabbat flera branscher, särskilt inom byggindustrin samt hotell- och restaurangbranschen.

– De tänkbara anledningarna är många, och förutom bedrägerifaktorn vill jag belysa två andra faktorer, övergången av arbetskraft från Rot-sektorn till större anläggningsarbeten inom byggbranschen och höjningen av arbetsgivaravgifter för ungdomar inom hotell och restaurang, säger Richard Damberg, ekonom och utbildningsansvarig på UC.

Relaterade artiklar