Laddar

Flaggan hängde upp och ner – kommunen gör avvikelserapport

Medborgaren reagerade när flaggan satt på fel håll. Det har nu rapporterats och rättats till.

delningar

Under tisdagen märkte en medborgare att en flagga som hissats upp på Stora Torg i Kristianstad satt på fel håll. Den visade sig vara upp och nedvänd. Personen skickade ett mejl till kommunen som har svarat med att göra en avvikelserapport till väktarbolaget.

Det konstateras att flaggan troligen har suttit felvänd sedan den förra flaggdagen i början av maj. Det vill säga i ungefär en veckas tid. Efter det har kommunen meddelat vakten som sett till att flaggan nu sitter rättvänd och enligt reglementet. Det framgår dock inte vilken typ av flagga som satt fel.

För den som undrar hur och när flaggorna ska hängas ger sidan Nationaldagen en fingervisning. Det står det att den ska hissas upp på de svenska flaggdagarna där Pingstdagen på söndag är en av dessa.

Flaggan ska sitta uppe när det är ljust, det vill säga inte på natten. Däremot får en vimpel sitta uppe dygnet runt. Flaggan skall vara hel och ren och med färgerna i behåll.

För den som har en trasig flagga bör den brännas värdigt eller lämnas till destruktion hos flaggtillverkaren. Den ska inte slängas i soporna, uppger Riksarkivet.

Relaterade artiklar