Laddar

Fjäderfritt Kristianstad i påsk

Det blir ett Kristianstad fritt från fjädrar i påsk. Kommunen väljer nämligen att skippa påskfjädrarna i sitt årliga pyntande. ”Förknippar många fjädrarna med djurplågeri så vill vi inte fortsätta med det”, säger Siv Degerman på C4 Teknik.

delningar

Kristianstads kommun kommer inte att pynta med påskfjädrar, när högtiden infaller i mitten av april. Det med anledning av att man inte kan garantera varifrån fjädrarna kommer och att man fått protester mot användandet.

– Vi fick ganska många synpunkter förra året på att vi använde påskfjädrar till påskpynt inom kommunen. Det är inte bara i Kristianstads kommun man fått det, utan det har varit en diskussion i hela Sverige. Hur de här påskfjädrarna produceras och att man inte alltid kan garantera att de kommer från döda fåglar utan kan plockas från levande fåglar, säger Siv Degerman, enhetschef på park- och stadsmiljöenhetens anläggningsavdelning på C4 Teknik.

Förra året var det nio kommuner runt om i landet som valde att inte pynta med påskfjädrar, en siffra som stiger ordentligt i år. I en kartläggning utav svenska kommuner, gjord av Djurens Rätt, har hittills 33 stycken meddelat att de inte kommer använda sig utav påskfjädrar – där Kristianstad är en av de nytillkomna i år.

– Vi har fått medborgarförslag där man har lyft frågan och uppmanat kommunen ta fram en policy att inte pynta med oetiskt material. Den har vi besvarat under året, säger Siv Degerman och fortsätter kort senare:

– Vi vill att man ska uppleva det på ett positivt sätt. Förknippar många fjädrarna med djurplågeri så vill vi inte fortsätta med det. Då ger det inte de signaler vi vill skicka ut. Så vi vill testa annat sätt att pynta med istället.

Hon uppger även att Kristianstads kommun inte har kollat upp varifrån fjädrarna från tidigare år har kommit.

– Vi har inte gjort den undersökningen. Men de som gjort den har konstaterat att det är svårt att få ursprungshistoriken på fjädrarna i affärerna. Det är inte så att vi aldrig kommer använda fjädrar igen, om man kan få fram ursprungshistioriken, men i år kommer vi inte ha fjädrar i alla fall.

Djurens Rätt uppger att merparten av alla fjädrar som säljs på den svenska marknaden kommer från fåglar, där merparten härstammar från kalkoner uppfödda i USA.

Påskpynt i Kristianstads kommun 2017: * Floristelever från Milnergymnasiet kommer pynta staden med vårblommor. * Samma elever har fått i uppgift att ersätta fjädrarna med nytt påskpynt. * Gågatorna kommer prydas utav påskkorgar. * Det stora ägget flyttas från Lilla Torg till Stora Torg. * Konstelever från Önnestads folkhögskola bidrar med påskinspirerat pynt i Hälsoträdgården.

”Det blir lite blandat. Lite annorlunda gentemot tidigare med lite igenkänning och lite nytt”, säger Siv Degerman om årets pynt.

Relaterade artiklar