Laddar

Festligt värre när Café David nyinvigdes

På onsdagen var det nyinvigning av Café David i Kristianstad. Verksamheten riktar sig till socialt utsatta och många av de dagliga besökarna var på plats för att fira. "Det är en livlina", säger Jimmy Cederberg, en av Kristianstads tidigare bostadslösa.

delningar

Det har nu gått tre år sedan Café David startades på Norretullsvägen 9 i Kristianstad. Det är en plats där personer i hemlöshet eller som är socialt utsatta kan umgås och få stöd. Ett 20-tal personer kommer dit varje dag, men under nyinvigningen blev det fullsmockat med folk. Många tog sig dit för att gratulera verksamheten. Där bjöds det på snittar, cider och tårta.

– Vi har fräschat upp lokalen och har fått den bättre anpassad. Nu finns här en ramp, ny köksinredning och en handikappanpassad toalett. Det är viktigt för oss att erbjuda en mötesplats i en trygg miljö för människor som är i social utsatthet, säger Birthe Wallin, direktor för Skåne Stadsmission, den organisation som driver Café David.

En av de återkommande besökarna är Jimmy Cedergren, som tidigare har varit bostadslös i Kristianstad. Liksom flera av de andra gästerna poängterar han hur viktigt det är att Café David finns.

– Det är en livlina, en plats dit man kan gå för att få mat i sig och för att umgås med andra personer. Det finns inte direkt någon annan plats där man kan få frukost och tak över huvudet. I så fall får man gå till Tivoliparken eller till stationen, men där brukar vakterna slänga ut oss. Om man sköter sig så borde man få vara kvar, säger Jimmy Cederberg. Han får medhåll av Jan, hemlös sedan sju år tillbaka.

Vad gör ni här på Café David? – Det finns mycket att göra. Man kan läsa böcker, lära sig måla, på sommaren brukar de ordna med utflykter. Ifall det regnar kan man spela Skipbo eller bara snacka, säger Jimmy.

Vad betyder det att de har byggt en mer handikappanpassad lokal? – Det har en stor betydelse. Innan var man tvungen att gå ut till de i permobil eller rullstol och ge dem frukost. De fick sitta ute även om det ösregnade. Nu kan de komma in i värmen, säger Jimmy.

Relaterade artiklar