Laddar

Färre resenärer på flygplatsen – då skjuter kommunen till miljoner

Antalet resenärer på Kristianstads flygplats har sjunkit kraftigt. Då ska politikerna skjuta till flera miljoner kronor.

delningar

På bara två år har antalet resenärer till och från Kristianstad Airport i Everöd minskat med en fjärdedel. Det var förra året 30 000 personer som flög från flygplatsen, framför allt till Stockholm. Den minskningen innebar att bolaget gick med 6,5 miljoner kronor i förlust år 2016.

För att täcka upp detta vill politikerna i Kristianstad skjuta till ett extra ägarbidrag på cirka 4,6 miljoner kronor. Den punkten har lagts in i ett delårsbokslut som i dag togs upp kommunfullmäktige. Där röstade politikerna ja till att överföra pengarna. Kristianstads kommun äger 91 procent av aktierna i flygplatsen och det är från skattepengarna som ägarbidraget ska tas.

Tidigare under hösten har förslaget väckt debatt. Vänsterpartiet har sagt sig vara emot det extra bidraget. De tycker inte att kommunen ska äga eller stödja flygplatsen främst ur miljöhänsyn. Två av kommunalråden är dock av helt motsatt åsikt.

– Vi har gjort många investeringar i den här kommunen som sammantaget gagnar tillväxt och utveckling. Flygplatsen bidrar med värden som vi inte vill vara utan, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Tell (S), till P4 Kristianstad.

Han har tidigare fått medhåll från kollegan Pierre Månsson (L) i en artikel i Kristianstadsbladet. Så här sade han då.

– Vi har en flygplats av en anledning och den är att näringslivet ska kunna flytta sig snabbt till och från Stockholm. Det är egentligen den enda anledningen.

Relaterade artiklar