Laddar

Far och döttrar spelade in egen jullåt

10-åriga Lovisa och 8-åriga Moa har spelat in en modern jullåt tillsammans med pappa Danne. ”Vi ville att den här sången skulle gå till välgörande ändamål”, förklarar de.

delningar

I samband med förra årets julförberedelser gick Lovisa, 10, runt i hemmet och nynnade på en jullåt. Någonting som pappa Daniel ”Danne” Falck, 41, snappade upp. Ett drygt år senare har familjen gjort egen jullåt – med Daniel på piano och döttrarna Lovisa, 10, och Moa, 8, på sång.

– Hon började nynna på nånting och jag tänkte att det lät ju kul, då hon själv börjat spela piano. Men slog det mig att det måste vara en ny julsång. För det var inget Stilla NattNu Tända Tusen Juleljus eller nån av de här klassikerna. Men då visade det sig att hon hittat på den själv, säger Danne Falck.

Då Danne själv arbetar som musikpedagog i Hässleholm samt vid sidan av driver ett skivbolag som låtskrivare och producent föreslog han att de skulle sätta sig vid pianot i hemmastudion för att nynna fram en hel låt, någonting som den äldsta dottern gladeligen gick med på. Arbetet tog dock inte slut där. Det som under julförberedelserna började med ett nynnande fortsatte i år med text. Till slut hade far och dotter arbetat fram en egen jullåt med fyra verser.

– Vi skrev den mitt i högsommaren. Anledningen till att vi skrev den här låten var att vi tyckte att många nya julsånger är ganska svåra att lära in, till skillnad  från de gamla traditionella, förklarar Daniel Falck.

Till slut lyckades Danne, som bor i Löddeköpinge, och dottern Lovisa, som bor i Kristianstad och studerar på Fröknegårdsskolan, få ihop en låt som de var mer än nöjda med. I texten valde de att knyta samman gammalt med nytt. Det äldre med att värna traditionerna och de förväntningar som finns inför julen, men i en ny tappning med fokus på jämställdhet och jämnlikhet.

– Låten heter ”Julen Är Här”. Det finns ju redan en som heter det i dag, men det var inget någon av oss tänkte på just då. Folk känner säkert igen titeln och blir nyfikna då de är säkra på att det är en cover. Men det är det ju alltså inte. Att dessutom melodin visat sig fastna lätt i huvudet på även de mest kräsna gör ju projektet bara extra roligt, skrattar Danne.

I somras spelade familjen för första gången upp låten i ett offentligt sammanhang, då man deltog i VisfestivalenKulturen i Lund. Väl där blev det en andraplats i kategorin ”Årets Barnvisa”. För närvarande pågår den sista finputsningen innan den slutgiltiga versionen kommer ut i samband med att årets julförberedelser startar på riktigt.

– Vi vill att den här sången ska gå till välgörande ändamål. Så att allt överskott går oavkortat till en organisation. Förhoppningsvis kan det ge bistånd och hjälp för de som behöver hjälp med julmat, julklappar eller liknande, säger ”Danne” Falck om samarbetet som ännu inte är officiellt.

Låten ”Julen Är Här” kommer släppas på såväl skiva som på Spotify i mitten av december.

Relaterade artiklar