Laddar

Får en miljon – ska gå till botten med potatis

Kokt, stekt eller kanske i en gratäng. För många är det så potatis används i köket i dag. Nu ska ett nytt projekt gå tillbaka i tiden och gräva fram bortglömda receptguldkorn.

delningar

– Vi kommer säkert att hitta en del nya recept. Potatis har en spännande historia och har använts på många olika sätt historiskt. Men många recept har fallit i glömska, säger Lars Elofson, projektledare på branschorganisationen Svensk Potatis AB, som har huvudsäte i Kristianstad.

Tillsammans med Hushållningssällskapet har organisationen beviljats 982 000 kronor i stöd av Jordbruksverket för att gå till botten med potatisens historia och betydelse för Sverige genom åren.

– Vi ser att intresset för potatis är väldigt stort hos allmänheten just nu, och det behövs mer historia om hur potatisen har utnyttjats genom åren och vad den har betytt för folk, säger Lars Elofson.

– Under början av 1900-talet tappade vi i Sverige intresset för potatis och mycket av kunskapen om tillagning och tillredning glömdes bort. Det finns många fina recept som har fallit i glömska, och som vi kan lyfta fram, det är jag helt övertygad om.

Projektnamnet är Potatis i tiden – svenskt kulturarv från jord till bord  och tanken är att hitta ny kunskap och främja lokal utveckling. Målet är att i Kristianstad och på orter över hela landet inventera traditionell lokal matkultur där potatis ingår. Den knappa miljonen från Jordbruksverket ges bland annat för att söka i arkiv efter historiskt intressant material där potatis finns med och för att göra materialet tillgängligt för många. Slutdatum för projektet är den 31 december 2017.

Ansökan kom in till Jordbruksverket i juni och nästa vecka startar en arbetsgrupp på fyra personer upp arbetet.

 

Relaterade artiklar