Laddar

Fängelse för spektakulär smuggling

I dag kom domen efter sommarens uppmärksammade cigarettsmuggling med flygplan. Tre män döms till ett års fängelse för grovt tullbrott.

delningar

På kvällen den 16 augusti landar ett litet flygplan av gammal modell på nedlagda militärflygplatsen Bivaröds flygfält, knappt två mil från Kristianstad. Planet har tidigare på dagen startat i Ukraina har knappt 640 000 cigaretter packade i kartonger i lasten. En vit skåpbil står och väntar när planet landar på den långa flygrakan.

På plats och väntar på planet är också polisens nationella insatsstyrka, som gör ett ingripande. Insatsstyrkan griper tre män i samband med landningen: Piloten, en 39-åring, passageraren, en 63-åring samt mannen som väntade på flygfältet i skåpbilen, en 43-åring.

Männen åtalades misstänkta för grovt tullbrott och rättegången hölls i Kristianstads tingsrätt i september. Kammaråklagare Per Carlsson menar att de tre misstänkta männen planerade och genomförde brottet tillsammans och att de bör dömas till fängelse för grovt tullbrott.

– De bör dömas enligt åtalet till grovt tullbrott. Jag menar att de noga har planerat brottet, de har använt flygplan och hyrbil. Det ger ett högre straffvärde, sade Per Carlsson till Norra Skåne i samband med att rättegången inleddes.

Männen är skrivna på adresser i olika Stockholmsförorter. 63-åringen är välkänd av polisen och har varit inblandad i cigarettsmuggling tidigare. Den gången, 2012, skedde det via båt och han greps i samband med ett tillslag mot en segelbåt på Östersjön.

39-åringen och 43-åringen har nekat till brott, men nu döms alltså alla tre av tingsrätten till vardera ett års fängelse.

Enligt domen ska de beslagtagna cigaretterna förverkas. Flygplanet förverkas däremot inte.

Relaterade artiklar