Laddar

EXTRA: Så avslöjades rånarna som satte skräck i Kristianstad

Snart väntar rättegången mot de fyra män som misstänkt för flera väpnade rån i Kristianstad. Så här blev de avslöjade.

delningar

En över 1 000 sidor lång förundersökning har åklagaren lämnat in i samband med åtalet mot de fyra männen, misstänkta för delar av höstens väpnade rån i Kristianstad. Ica Nära i Färlöv, Hesslebaren och Sturebröd är de platser de slagit till mot. Sedan flera månader tillbaka sitter de häktade i väntan på rättegång. Nu kan 24kristianstad.se berätta vad som avslöjade rånarna.

Vi tar det hela från början: Den 2 september trängde sig två personer sig in på Hesslebaren beväpnade med en hammare och pistol. En tredje man höll vakt utanför. De hotade både personal och kunder. Med sig från platsen fick de en mindre summa pengar, en mobiltelefon och plånbok.

En vecka senare bröt sig två av rånarna in på Sturebröd. Där mötte en av de anställda och tar fram en pistol.  En dörr lyckades de att bryta upp, men de kom aldrig åt några värdesaker. Det tog nu ytterligare nio dagar innan nästa väpnade rån skulle genomföras.

 

 

Polisen gjorde en insats vid golfbanan efter rånet mot Ica-butiken.

 

Ica Nära i Färlöv är butiken som de valde ut att råna den 18 september. En kille såg att det satt två maskerade män i en bil utanför butiken och sprang in för att varna de anställda. Kort därefter kom rånarna in beväpnade med kofot och pistol.

– Var har ni pengarna någonstans? Visa annars kan det går riktigt illa, sade en av dem.

Två personer som befann sig i Ica-affären lyckades fly bakvägen och larmade polisen. En av dem såg hur en silverfärgad bil körde från platsen. Ytterligare tre vittnen såg en bil samma kväll som misstänks ha använts av rånarna. Den siktades både på väg E22 och väg 19 körandes i uppemot 150 kilometer i timmen.

Några dagar senare fick ryktet om rånet mot Ica-butiken. En man som tidigare varit kontakt med polisen uppger att han känner till vilka rånarna är. Via en bekant hörde han talas om en stor summa pengar samt att någon hade dumpat i bil i skogen. Uppgiften ledde fram till minst en av de män som nu har åtalats för grovt rån.

 

 

Butiken i Färlöv stängdes tillfälligt efter rånet.

 

Fem dagar senare förhördes ytterligare ett viktigt vittne. Han sade sig ha uppgifter om att två namngivna personer hade genomfört ett rån mot Sturebröd och mot Hesslebaren.

Två dagar senare greps tre personer misstänkta för de tre väpnade rånen. Till en början nekade samtliga till att ha varit inblandade, men den 13 oktober valde en av männen (22-åringen) att erkänna.

Han berättade för polisen att han blivit erbjuden att köra en bil till Färlöv, men nekar till att han kände till något om ett väpnat rån. Hans version är att han körde en flyktbil cirka 100 meter, att de sprang  över ett gräsfält och satte sig i en annan flyktbil. Därefter körde de till en lägenhet och delade upp pengarna.

Samtidigt som ett stort antal vittnen har förhörts har polisen även säkrat en stor mängd teknisk bevisning. Övervakningskameror visar hur svartklädda rånare rör sig i Ica-butiken. Männens mobiltelefonerna  positionerats. Vid en husrannsakan hittade man rånarluvor, soft airguns, bråckjärn samt en rad andra föremål som anses vara viktiga för utredningen.

Rättegången mot de fyra männen, 19-22 år gamla, kommer att starta på måndag den 12 februari. Totalt fyra dagar är avsatta för huvudförhandling innan domen mot dem kommer att avkunnas.

Relaterade artiklar