Laddar

EXTRA: Rekordstora mängder droger beslagtagna i Skåne

Tullverkets beslag av droger har ökat kraftigt i Skåne. De har stoppat narkotika för miljardbelopp att nå ut på marknaden.

delningar

I dag avslöjade Tullverket hur mycket narkotika de har tagit i beslag under förra året vid gränserna till Skåne. Sedan år 2016 har det skett en kraftig ökning särskilt av cannabis och amfetamin. Över 2 000 beslag gjordes förra året, främst i Malmö. Insatser mot den tunga godstrafiken är en orsak till framgången.

– Det är glädjande att de satsningar vi gör ger resultat, och att vi ligger rätt i våra prioriteringar för kontrollverksamheten. Samtidigt kan jag inte låta bli att bli bekymrad. Dels över den starka efterfrågan på inte minst narkotika som finns i samhället, men också över den kapacitet som en del kriminella grupperingar uppenbarligen besitter när det gäller att organisera och hantera storskalig smuggling, säger generaltulldirektör Therese Mattsson.

I gränsområdet Malmö (där även Ystad, Trelleborg och Helsingborg ingår) är Kat och Cannabis de vanligaste drogerna, sett till antalet kilo. Cirka två ton cannabisharts (hasch) har tagits i beslag förra året, en tredubbling sedan året innan.

 

 

Cannabisharts. Foto: Lisa Horn

 

Beslagen av amfetamin har fyrfaldigats och dubbelt så mycket kokain har tagits i beslag förra året, jämfört med år 2016. Det är få kategorier där det har skett en minskning, men en sådan sticker ut. Mängden Ecstasytabeletter som Tullverket hittat, har minskat kraftigt de senaste två åren. Samma sak gäller volymen marijuana.

– Ändå är marijuana den drog som vi gör enskilt flest beslag av, och det har inte förändrats under 2017. Här handlar förändringen mer om att vi låg på en mycket hög beslagsnivå redan under 2016, säger Lars Kristoffersson, chef för Brottsbekämpningsavdelningen på Tullverket.

Räknat i kronor är det narkotika för stora summor pengar som Tullverket stoppat. Till gränserna mot Skåne handlar det om 2,6 miljarder förra året. En ökning med över 100 procent jämfört med år 2016.

 

 

Ett stort antal pistoler har Tullen i Malmö tagit i beslag. Foto: Lisa Horn

 

Vapen är ett annat prioriterad område och antalet sådana som tagits i beslag har också ökat nationellt sett. Det handlar om allt från pistoler till batonger och knivar. Sedan november förra året för Tullverket också stoppa vissa explosiva varor från att nå in i landet. På två månader togs 21 000 sådana i beslag.

– Vi har framförallt stoppat ett stort antal så kallade bangers från att komma in i landet, vilket är tillfredsställande då vi sett att de kan användas vid sprängningar och då ställa till stor skada, säger Lars Kristoffersson.

I faktarutan kan du se ett utdrag av vissa av Tullverkets beslag.

Fakta: Tullverkets beslag i Malmö gränsområde (Malmö, Ystad, Trelleborg, Helsingborg, Blekinge). Jämfört med år 2016 inom parentes:

Cannabis/marijuana: 333 kilo (665 kilo)

Cannabisharts (hasch): 1 979 kilo (656 kilo)

Amfetamin: 355 kilo (75 kilo)

Kokain: 77 kilo (40 kilo)

Kat, torkad: 1 583 kilo (787 kilo)

Heroin: 24 kilo (25 kilo)

Sprit: 31 000 liter (39 000 liter)

Öl: 261 000 liter (331 600 liter)

Cigaretter: 5,9 miljoner (8,7 miljoner)

Skjutvapen: 33 stycken (35 stycken)

Relaterade artiklar