Laddar

EXTRA: Nytt förslag om att lägga badhuset i centrum

Moderaterna presenterar nu sitt nya förslag om badhuset i Kristianstad. Här är platsen de vill bygga på.

delningar

I morgon kommer politikerna i kommunfullmäktige att ta beslutet om projekteringen och detaljplanen för Kristianstads nya badhus. Det vill säga den cirka 13 000 kvadratmeter stora anläggning som är tänkt att byggas i närheten av högskolan. Moderaterna kommer att rösta nej.

– Förslaget i morgon är att gå vidare med processen på Näsby. Det är inget alternativ för oss Moderater. Vi yrkar avslag på det förslag som ligger. Om det är lyckosamt i valet så kan vi hitta andra vägar för vår del, säger oppositionsrådet Peter Johansson (M).

På måndagen presenterade de istället ett alternativ till badanläggningen på Näsby. Det handlar om en 10 000 kvadratmeter stor byggnad på det gamla bangårdsområdet, ett stenkast från Centralstationen i Kristianstad.

Beskedet från Trafikverket är att man inte kan riva spåren där förrän år 2022. Det innebär att ett nytt badhus skulle kunna stå klart först i juli år 2024 och att badgästerna under tiden hänvisas till det nuvarande badhuset.

–Fördelen med att hamna på bangårdsområdet är att det är kollektivtrafiknära och det ligger på en plats där vi vill utveckla staden. På området är det svårt att bygga bostäder ur bullerperspektiv, men offentliga byggnader går att bygga. Nackdelen är att vi får leva med Tivolibadet två år ytterligare, säger Peter Johansson.

 

 

På den 70 000 kvadratmeter stora tomten ska det byggas ett nytt rättscentrum. Där vill Moderaterna också att Kristianstads nya badhus ska ligga. Foto: Henrik Nordell

 

Ett flertal saker kommer att ändras jämfört med dagens badhusförslag ifall Moderaterna får bestämma. Spaavdelningen, klätterväggar och eventuella sandstränder kommer att tas bort. Även gymmet och restaurangen försvinner från anläggningen. Idén är att de ska kunna uppföras seperat av privata aktörer.

– Det ska vara familjebad med badland, träningsbassänger, café och bistro med enklare mat, hoppbassäng, undervisningsbassänger och bubbelpooler. Vi har rensat bort det som inte är kommunala kärnverksamheter, säger Peter Johansson.

365 miljoner kronor räknar Moderaterna med att badanläggningen kommer att kosta. Det vill cirka ungefär 100 miljoner kronor lägre en dagens förslag. Prognosen för antalet badgäster har också sänkts till 365 000 per år.

Med ett nytt förslag från oppositionen kan det nya badhuset nu segla upp som en valfråga. Ett beslut om en eventuell byggstart kommer nämligen inte att tas förrän under våren år 2019, det vill säga flera månader efter att kommunvalet är avgjort.

– Om vi kan bilda majoritet med systerpartier så är vårt alternativ bangårdsområdet. VI har inte stuckit under stol med att det hela tiden har varit vårt huvudspår. Tillfällighetsaspekten är det viktigaste med ett badhus. Det ska ligga vid ett kollektivtrafiknod. Badhuset ska ligga centralt och kollektivtrafiknära. Vi får lägga våra förhoppningar till väljarna, säger Peter Johansson.

Relaterade artiklar