Laddar

EXTRA: Man får totalt djurförbud – sex döda hästar hittades på gård

Hästarna på bilden har inget med händelsen att göra. - Foto: Mostphotos

För tre månader sedan hittades sex döda hästar på en gård utanför Kristianstad. Nu förbjuds ägaren helt att ha djur.

delningar

Det var i mars månad som 24kristianstad.se kunde avslöja att flera döda hästar hade hittats på en gård utanför Kristianstad. Länsstyrelsen hade fått in en anmälan och åkt ut till gården. I en hage hittade de sex eller sju kadaver från hästar och där fanns dessutom ett flertal hästar som var avmagrade, saknade vatten och foder.

– Det är ett av de värsta ärendena jag har varit med om, med så många döda och flera levande djur. Det är ovanligt att det är så många, sade handläggaren på Länsstyrelsen Skåne då ärendet först blev aktuellt.

Polisen hjälpte till i handräckningen då hästarna togs om hand. De fördes till en anläggning där det beslutades att de var tillräckligt friska att säljas eller överlåtas. Ägaren blev anmäld för djurplågeri.

I samband med det startade länsstyrelsen också en utredning om djurförbud för hästägaren. Nu är den klar och myndigheten har tagit ett beslut. Mannen som ägde hästarna nu får ett totalförbud att ta hand om djur. Beslutet ska ha börjat gälla under tisdagen.

Så här skriver länsstyrelsen i sin motivering: "Vid kontroller av din djurhållning har allvarliga brister konstaterats. Bristerna har bland annat bestått i magra djur, bristande utfodring, djur som saknat skydd för väder och vind, skaderisker i djurutrymmen, döda djur och djur som inte fått nödvändig vård. Bristerna har varit så allvarliga att Länsstyrelsen riktat ett föreläggande mot dig och omhändertagit dina djur".

Mannen har först uppgett att en veterinär har avlivat hästarna. Därefter ändrade han sig och sade att han avlivat dem själv. Det ska ha skett i månadsskiftet november/december. Länsstyrelsen kan dock konstatera att kadavren har olika stadier av förruttnelse och att hästarna därför troligen dött vid olika tidpunkter. De misstänker att bristen på vatten och foder har varit orsaken.

Det är inte första gången som lantbrukaren missköter sig. Redan år 2008 upptäcktes det brister hos mannens klövdjur och han blev förbjuden att ta hand om den typen av djur. Fyra kadaver av grisar och kor hittades, liksom två döda kattungar. Det var en "uppenbar vanvård genom att låta dem gå i en smutsig miljö och svälta ihjäl".

Tre år senare gjordes ytterligare en inspektion. Då hade de 14 hästar på gården utan tillstånd. Hästarna saknade skydd för väder och vind. Ett par år därefter visade en ny kontroll att de nu hade hand om 17 hästar, varav 13 ansågs vara avmagrade. De hade enligt myndigheten utsatts för "otillbörligt lidande".

Året därpå fick mannen ett föreläggande om att ta hand om sina djur på ett bättre sätt. Nu slutar det med att han varken får äga, vårda, sköta, rasta, utfodra, vattna, arbeta med, träna eller transportera några djur alls.

Relaterade artiklar