Laddar

EXTRA: Kvinna dog vid förlossning

En kvinna dog vid förlossningen på CSK. Hon hade troligen drabbats av lungemboli.

delningar

En gravid kvinna i vecka 23 hade fått en psykos och tvångsvårdades vid psykiatrin i Kristianstad. Eftersom tillståndet blev sämre beslutades det om tvångsvård för att kunna ge kvinnan näring och elchocksbehandling (ECT).

Kvinnan fick högpuls och blev orolig. Pyskjouren fick då ett samtal men kunde inte svara. En sjuksköterska beslutade att det kunde vänta då patienten blev bättre.

Men någon timme senare blev tillståndet sämre, jourläkare och specialläkare befarade att kvinnan kunde fått lungemboli. Det vill säga blodproppar i lungorna.

Det togs ett beslut om att göra ett akut kejsarsnitt för att kunna rädda barnet. Det slutade med en förlossning där spädbarnet överlevde.

Kvinnan fick propplösande läkemedel för att häva propparna, men trots det fick kvinnan ändå hjärttillstånd och avled. I och med händelsen gjorde Region Skåne en anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Centralsjukhuset i Kristianstad har nu gjort en internutredning. De kommer att granska vad som skett för att något liknande inte ska kunna hända igen.

– Man kan inte peka på någon enskild orsak att den här barriären har brustit. Men när det är så allvarliga händelser vill vi göra allt vi kan. Då har vi sett på flödet, vad som händer när man blir urakut sjuk, och hur vi rapporterar till varandra. Där ser vi att det kan finnas vissa förbättringar allmänt sett, säger chefläkaren till Kristianstadsbladet.

 

Relaterade artiklar