Laddar

EXTRA: Kristianstadsföretag kan prisas som bäst i Skåne

Två unika matföretag i Kristianstadstrakten kan vinna ett prestigefyllt pris. De tar två av de tre platserna på nomineringslistan.

delningar

Magasinet Skåne har nu släppt listan på alla de företag som nominerats inför årets gala den 28 februari. Två företag från Kristianstad finns med i kategorin Årets omväg. Där tävlar de mot smörrebrödsbutiken Snitten i Vejbystrand.

Minas Chokladstudio i Östra Ljungby är ett av de företag som kan vinna pris och bli bäst i Skåne. Ägaren Mina Olsson samt Ehlin Stürenberg och Desiré Fristedt står bakom prestationen som lett fram till nomineringen för år 2017.

– Det är helt fantastiskt, ett bevis på att man gör rätt saker och att vi är värda att hälsa på, säger Mina Olsson.

Chokladstudion ligger bara någon kilometer från slottet i Trolle Ljungby och har en bred verksamhet med både kurser, butik och kafé. Det har visat sig bli populärt. I september firade de tioårsjubileum.

– Chokladkaféet har öppet två dagar i veckan, men vi tar även emot bokningar övriga dagar. Då kan det komma hela busslaster med besökare. Vi har även chokladprovning samt kurser i att göra praliner och glass.Till glassen använder vi mjölk från Trolle Ljungby slott, säger Mina Olsson.

Hantverket är en nyckel till framgången. Ett stort antal chokladpraliner, chokladkaffe, hemmagjord sylt, fudge och chokladvåfflor är några av produkterna i sortimentet.

– Choklad kan man variera på många olika sätt både i smak och konsistens. Det finns alltid utvecklingsmöjligheter, säger Mina Olsson.

Hur kom du själv in på att starta en Chokladstudio? – Jag är konditor i grunden. Efter att ha jobbat hemma i Säffle som konditor kom jag till NK-bageriet (Stockholm) och där kom jag i kontakt med chokladen. Kärleken förde mig till Skåne, och nu bor vi granne med Minas Chokladstudio.

Det andra företaget från Kristianstads kommun som nominerats är Pias Kitchen i Yngsjö. Mitt bland tallskogarna har de skapat en plats med catering och kulinariska upplevelser. Nu kan även de bli Skånes bästa omväg.

– Det är jättekul att de har hittat lilla mig, det är uppskattat, säger ägaren Pia Idberg.

Verksamheten öppnade portarna år 2014. Med en gedigen kockbakgrund fanns en vision om att starta eget. Hon hade rest utomlands och väl hemma i Sverige letade hon efter en lokal. Det blev till slut ett mindre hus på den egna tomten i Nyehusen.

– Gästerna förbokar och får en speciell sjurätters-meny. Vi arbetar mycket med lokalproducerad mat efter säsong och med mindre vinproducenter. Det ska vara en smakresa, säger Pia Idberg.

Besökarna kommer både från Sverige och övriga världen. Bland annat ha skåningar, amerikaner, danskar och tyskar har varit på besök. Verksamheten är öppen året runt.

– På TripAdvisor har vi fått en del positiv respons. De tycker om både maten och upplevelsen, säger Pia Idberg.

Vinnarna avslöjas den 28 februari. Juryn består av: Malin Broman, Måns Renntun, Kristina Olsson, Jesper Heimerson, Malin Kumberg och Ulrika Grönlund.

LISTA: Här är alla nominerade av Magasinet Skåne:

Årets evenemang Madamilen Malmö FF:s hemmamatcher Smaker från Söderåsens Matmarknad

Årets dryckesproducent Purity vodka Roots Kombucha Sodalicious

Årets kafé Brödkultur 2.0 Butik Gul Leve

Årets restaurang Kv. Åkern Orangeriet på Norrviken SAV

Årets omväg Minas Chokladstudio Pias Kitchen Snitten

Årets mataffär Grafmans goda Gram Matkooperativet

Årets matproducent Hällestad svamp Marsvinsholm utegrisar Rekokyckling

Årets butik Fröjd af Sverige Karl Fredrik på Eklaholm Reform Furniture

Årets övernattning Klåveröds vandrarhem & café Hotellet & Co Wanås

Årets kultur Bruksspelet i Klippan Lennart Nilsson-utställningen Museum of Failure

Årets mötesplats Frukostmöten i Simrishamn Gro’up Edible Ideas MJ:s

Årets bästa skåning Kalle Lind Jill Johnson Peder Fredricson

Relaterade artiklar