Laddar

EXTRA: Kristianstads centrum topprankat ”Unika butiker”

Kristianstad har landets tredje bästa cityhandel. Det visar en ny undersökning från tidningen Market.

delningar

Det är tidningen/företaget Market som har tagit fram rapporten om Cityhandeln år 2018. De har undersökt totalt 300 handelsplatser, varav ett 40-tal centrumkärnor. Resultatet visar att Kristianstad har Sveriges tredje bästa cityhandel. Östersund och Linköping är de enda kommunerna som står sig bättre.

– Vi har ett bra utbud med butiker som är unika för Kristianstad, en bra blandning. I Kristianstad har vi nära till allting. Sportarenor, Kulturkvarteret, Teatern, Vattenriket samt shopping och restauranger finns inom fem minuter promenadavstånd. Dessutom finns tågstationen mitt i centrum, säger Eva Richter, verksamhetsledare och centrumutvecklare på Handelsstaden Kristianstad.

Det som ingår i rapporten om cityhandeln är bland annat utbudet av restauranger och kaféer. En liknande mindre undersökning gjordes av Fastighetsägarna Syd för två år sedan. De kom då fram till att handelns omsättning hade vänt uppåt sedan bottenåret 2014.

När den rapporten om cityhandeln publicerades hade Kristianstads centrum totalt 141 butiker inom kläder, heminredning och fritid. Det fanns också 48 matställen och 86 verksamheter som erbjöd service inom hud, skönhet och kroppsvård. Omsättningen hade ökat och uppgick till närmare två miljarder kronor.

Vad vill du förbättra i Kristianstads centrum? – Vi har en stark citykärna, men har samtidigt konkurrens bland annat med E-handeln. Samhället förändras hela tiden, upplevelser är stort vilket gör att vi ska hitta en bra sammansatt mix som kompletterar handel och upplevelser i olika former, säger Eva Richter.

Handelsstaden genomför ett stort antal evenemang i city varje år och 2018 är inget undantag. Ett exempel är den modevisning med vårmode på Östra Storgatan som arrangeras nu på fredag.

– Vi försöker få fler att besöka staden med evenemang och det kan handeln dra nytta av, säger Eva Richter.

Handelsområdet Härlöv håller på att utvecklas med fler butiker och C4 Shopping ska invigas i höst. Påverkar det Kristianstads citykärna? – Det kommer troligen att påverka, men samtidigt kommer vi att utveckla vår stadskärna, vi ser det som en utmaning. Kristianstad är känd som en handelsstad och vi har ett fantastiskt fint centrum med nära till allt. Det finns både vackra byggnader, bra handel, och mycket annat det är något som vi ska värna om.

Topplistan över cityhandeln år 2018:

Östersunds centrum

Linköping centrum

Kristianstad centrum

Karlstad centrum

Skellefteå centrum

Halmstad centrum

Visby centrum

Uppsala centrum

Helsingborgs centrum

Västerås centrum

Källa: Market.se