Laddar

EXTRA: Här är chefsåklagarens ord om mordet i Åhus

En intensiv utredning pågår efter det misstänkta mordet i Åhus. Här är åklagarens ord om händelsen.

delningar

Mordutredningen i Åhus utanför Kristianstad är nu inne på sin fjärde dag. Det var under natten till tisdagen den 10 april som polisen hittade den döda kvinnan i 30-årsåldern i södra delarna av samhället. Hon hittades antingen i eller i närheten av en stuga. Samma natt anhölls en 29-årig man som den avlidna kvinnan haft en nära relation till.

På fredagen blev han häktad misstänkt på sannolika skäl för mord, något som 24kristianstad.se skrivit om tidigare. Minst två veckor får han nu sitta frihetsberövad medan förundersökningen pågår.

Patruller har varit ute och knackat dörr i området, de har sökt med speciellt utbildade spårhundar och genomfört en rad insatser för att samla bevis. Stora delar av förundersökningen är belagd med sekretess.

– Jag kan inte säga mer om utredningen än att den är intensiv och pågår. Det är många personer inblandade som jobbar med den. Vi har en person misstänkt för mord som nu är häktad. Nu har vi fått tid på oss fram till den 27 april att utreda händelsen, säger chefsåklagare Annette Olsson.

Varför har ni begärt att häkta den 29-åriga mannen? –  Vi gör det när vi har en utredning där det finns behov av att frihetsberöva den misstänkta. När han/hon är på fri fot finns risken att bevis kan undanröjas.

 

 

Här söker polisens tekniker igenom soptunnorna. Foto: Robert Rosén

 

Vad är anledningen till att ni misstänker mord? –  Därför att offret är avlidit. Vi vet inte tillvägagångssättet. Det vi vet är att en person har fått skador och avlidit.

Sedan tidigare har polisen uppgett att kvinnan blivit utsatt för grovt våld med någon typ av verktyg. Uppgiften om att hon blivit skuren med ett vasst föremål har de valt att inte dementera. Det krävs dock ett utlåtande från Rättsmedicinalverket för att veta den exakta dödsorsaken. Ett sådant uppges vara på gång.

– Obduktionen är genomförd, men vi har inte fått något protokoll i handen. Undersökningen kan ge svar på dödsorsaken och ifall kvinnan har utsatts för annat våld än det som förorsakat döden, säger Annette Olsson.

Vad händer fortsatt i utredningen? – Vi har genomgångar med polisen nästan dagligen där utredningsgruppen samlas tillsammans med förundersökningsledaren. Där går vi igenom vad som kommit fram och hur vi går vidare. Det finns redan direktiv lämnade, säger Annette Olsson.

Relaterade artiklar