Laddar

EXTRA: Fyrverkeriattacker mot räddningstjänst i natt – polis tvingades backa

Det har varit ett stökigt nyårsfirande i Kristianstad. På flera ställen har räddningstjänst och polis blivit utsatta för attacker i samband med utryckningar. Här följer nattens händelser.

delningar

Det har varit en stökig nyårsnatt med flera polisutryckningar och larm om bränder i Kristianstad. Här följer nattens händelser.

* Under kvällen och natten kom flera larm om bränder. Det har bland annat brunnit på en balkong, i ett sopkärl, i en container och i en bil. Polis fick biträda räddningstjänsten i både Näsby och Charlottesborg efter att brandmännen blivit bemötta av fyrverkeriattacker i samband med utryckning.

– Vi möttes av en stor mängd ungdomar som i princip väntade in oss. När vi svängde runt där besköts vi med raketer hur mycket som helst. Så vi var tvungna att retirera och polisen backade också. Alla vi försökte komma bort därifrån och till en säker plats där vi kunde diskutera hur vi skulle lösa problemet, säger Jörgen Elvstrand, räddningsledare, till Kristianstadsbladet.

Polisen skriver på sin hemsida att det hade samlats mycket folk på båda ställena vid tolvslaget. Flera poliser blev angripna med raketer och stenkastning och tvingades vid något tillfälle backa och invänta förstärkning. Efter en stund hade det lugnat ner sig på båda platserna efter att flera polispatruller anslutit.

– Det är ju oerhört otrevligt att bli utsatt för detta. Det här var ett larm där vi agerar utefter att det är en lägenhetsbrand och personer kanske finns kvar i lägenheten. När vi svänger in där var de helt beredda på att vi skulle komma och bara sköt. Jag har aldrig mötts av det förr. Det kommer att finnas kvar i minnet på en. Det är ju inte därför vi åker ut, vi åker ut för att hjälpa, säger Jörgen Elvstrand till tidningen.

Polisen kommer skriva anmälningar om våldsamt upplopp. Ingen person är gripen i nuläget och ingen polis ska ha kommit till skada. Händelserna rubriceras som våld/hot mot tjänsteman.

* Strax efter midnatt fick polisen in larm om att ungdomar sköt fyrverkerier mot förbipasserande på Jakobs väg. Händelsen rubriceras som ofog barn/ungdom.

* Vid 02-tiden upprättades en anmälan om våld/hot mot tjänsteman på Näsby gård. I samband med ett ingripande blir en polis utsatt för våld och hindrad i sin tjänsteutövning, skriver polisen på sin hemsida. Den misstänkte personen, en 37-årig man, ska även ha uttryckt hot mot polismannen upprepade gånger och greps på platsen.

Relaterade artiklar