Laddar

EXTRA: Föreningen försatt i konkurs efter 23 år: ”Riskerar att gå i graven”

En välkänd förening i Kristianstad har försatts i konkurs. Nu kan de tvingas att lägga ner efter 23 år.

delningar

Den ideella föreningen C4 Idéforum riskerar att få läggas ner. På måndagen lämnade ordföranden in en konkursansökan till Kristianstads tingsrätt efter svårigheter med ekonomin. Det innebär att en verksamheten som varje år tar emot tusentals barn och unga kan försvinna.

– Vi hoppas att konkursförvaltaren kan hjälpa oss, för annars går vi i graven, säger Fredrik Svahn, ledamot i styrelsen.

Föreningens resa började år 1995 när entusiasterna drog igång en uppfinnarförening. Efter en något trevande start gjorde de succé med bland annat Snilleblixten, ankrace, sommarentreprenörer och ett äggfall på torget som lockade tusentals åskådare.

En av föreningens eldsjälar, grundaren Roland Jönsson, var lärare och hade en vision om att få elever att lära sig mer om teknik. Föreningen gick då från att hjälpa uppfinnare till att inrikta sig mer mot skolorna.

Ungdomsverksamheten blomstrade och samtidigt med det krävdes allt större lokaler. Flytten gick från Yllan till Stridsvagnsvägen och slutligen till Industrigatan. Närmare 3 000 elever tar de emot i sina lokaler varje år med minst en grupp varje dag.

– Här lär de sig genom att få vara kreativa och att arbeta med händerna. Lärarna tycker att vi är en fantastiskt resurs. Alla de verktygen som vi har finns inte i skolan. Ett par av de tjejer som deltog i ”Flickor och teknik” gick vidare och utbildade sig till svetsare på Österängsgymnasiet, säger teknikpedagogen Magnus Levin.

 

 

På Industrigatan, alldeles intill Näsby skola ligger C4 Idéforum. Foto: Henrik Nordell

 

I lokalerna finns stora möjligheter, något som ett stort antal tidningsartiklar på väggarna i matsalen vittnar om. Elever lär sig att programmera genom Lego Mindstorms. De lär sig om hydraulik och friktion genom att använda olika typer av material i verkstaden. Det är bara ett axplock av de många olika momenten. Mycket av det ingår i skolornas kursplan för ämnet teknik.

– De ringer hit och bokar en tid och bestämmer vilka moment de vill genomföra. Här handleder vi de ungdomar som går i skolan, säger ordförande i föreningen, Zerny Nilsson.

Cirka 1,2 miljoner om året kostar det att driva verksamheten. De har tre personer anställda, en på heltid och två på halvtid. Förutom hyran ska allt från material till löner och sociala avgifter betalas.

År 2010 tryggades verksamheten genom ett miljonstöd från kommunen, men sedan dess har bidraget successivt minskat. Nu får de en halv miljon kronor om året, pengar som inte räcker till. Föreningen har hamnat på obestånd och de anställda riskerar att sägas upp.

– Kommunen tänker att vi ska dra ner på personal, men vem ska då göra jobbet? Nu har vi kommit till ett läge där det inte längre går att köra vidare. Vi har inte pengar så att det räcker, säger Zerny Nilsson.

Relaterade artiklar