Laddar

EXTRA: Elliot blev bara ett år – dog efter felbehandling

Elliot drabbades av en hjärnskada när han föddes på Centralsjukhuset i Kristianstad. Nu har han somnat in. "Han gungar säkert där uppe bland molnen", skriver mamman.

delningar

Den 1 december år 2017 vändes världen upp och ned för Johanna Adolfsson och Jakob Alftén från Kristianstad. Då somnade deras pojke Elliot in endast ett år gammal. Han föddes med en hjärnskada och sedan förlossningen har de båda föräldrarna kämpat för att deras barn ska få vara frisk och ha ett normalt liv. Det har nu slutat i en tragedi.

– Han är fri från sin hjärnskada och han gungar säkert där uppe bland molnen i denna stund. Eller så hoppar han. Han gör iallafall det som gjorde honom glad nere på jorden. Han var världens gladaste och busigaste kille och han kämpade mer än någon annan bebis ska behöva göra under sitt första levandsår, skriver Johanna Adolfsson på sin blogg.

24kristianstad.se berättade om Elliot i somras, men historien tar sin början redan den 14 november år 2016. Det var då pojken förlöstes på Centralsjukhuset i Kristianstad under drastiska omständigheter. Barnmorskan gick emot reglerna och ökade mängden dropp för att stimulera fram fler värkar. Den ökade medicineringen ledde till att barnet drabbades av en hjärnskada.

– När Elliot kom ut var han helt livlös och hade bara en svag puls. Han var alldeles blå. Han kunde inte leka eller kommunicera. Vi tänkte att hans liv var förstört, att det inte var ett värdigt sätt att leva. Vi får sondmata honom genom en plastknapp på magen, men han har lärt sig att äta lite själv, sade Johanna Adolfsson under intervjun i augusti.

Elliots motoriska utveckling blev mycket bättre under hans första år. Han lärde sig att stå på egna ben, med endast lite stöd för balansen. Till slut blev det för svårt för honom att andas. Han somnade in.

– I tisdags gjorde vi något som jag aldrig, i min vildaste fantasi, trodde jag skulle behöva göra. Vi har planerat vårt barns begravning, skrev Johanna Adolfsson i bloggen bara några dagar efter att Elliot hade gått bort.

Efter begravningen har många skickat blommor till familjen. Det har hållits en tyst minut vid en av dammatcherna i Kristianstad, där spelarna bar svarta sorgeband till minne av Elliot. Hans julklappar skänktes till Kristianstads barnavdelning på CSK. Hjärtklaffarna donerades efter dödsfallet.

Dödsorsaken har man inte kunnat fastställa, mer än att den är relaterad till hjärnskadan som pojken fick i samband med förlossningen. Barnmorskan är är fortfarande under utredning av polisen.

Fotnot: Johanna och Jabok är just nu på semester utomlands och har därför inte varit tillgängliga för en intervju. De har gett tillstånd att ta del av blogginläggen till artikeln.

Relaterade artiklar