Laddar

EXTRA: De fruktar nya raketskjutningar mot ambulans och räddningtjänst

Förra året blev räddningstjänsten och ambulanserna i Kristianstad beskjutna av raketer. Nu fruktar de att samma sak kan hända igen.

delningar

Dagarna före nyår förra året sköts det ett stort antal raketer riktade mot andra personer i flera bostadsområden i Kristianstad. Gamlegården och Charlottesborg är två av platserna som drabbades.

När räddningstjänst och ambulans larmades ut blev de attackerade. Gäng på 20-30 personer uppges ha skjutit raketer mot fordonen. Vittnen uppgav att de sköt iväg raketer med hjälp av järnrör.

– Vi har inte kunnat sova på fyra veckor på grund av smällandet och rädslan för bränder. De skjuter raketer nästan varenda natt. De lägger raketerna längs marken och skjuter både mot byggnader och mot varandra. Det är helt fruktansvärt, sade en av de boende till 24kristianstad.se

Inför nyår 2017 fruktar Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) och polisen att samma typ av händelser ska ske igen. Därför vill de gå ut med en uppmaning till Kristianstadsborna att hålla ögonen öppna.

– Vi fruktar att det kommer tillbaka. Det finns två problem. Det ena att folk skjuter galet på varandra. Det är livsfarlig och vi måste få bort det. Det ännu galnare är att folk väljer sina mål och skjuter mot ambulans eller polis. Jag uppmanar folk som ser det att anmäla till polisen. Föräldrar och grannar måste agera, säger Radovan Javurek, ordförande i BRÅ.

I Kristianstad är det endast tillåtet att skjuta raketer från klockan 18 på nyårsafton och klockan 02 på nyårsdagen. Utanför den tiden krävs det polistillstånd. Dessutom måste man vara över 18 år, nykter och att man följer bruksanvisningen.

Enligt polisen ligger problemet inte hos raketförsäljarna, även om myndigheten lokalt hade velat se fler färre smällare och raketer i samhället. Problemet är att dem som köper säljer vidare till andra personer, som i sin tur missbrukar raketerna. Särskilt farligt är det när räddningspersonalen drabbas.

– Faran är om ambulans kommer in i ett område och det skjuts raketer på dem. De tillsammans med räddningstjänsten är där för att hjälpa människor, ifall det brunnit eller någon är sjuk. De diskussionerna har vi även fört i skolan med eleverna. Det vill säga vad som händer om man kastar sten eller skjuter raket mot ambulans. Till slut är det någon som drabbas, säger Martin Thornell, tillträdande kommunpolis i Kristianstad.

Hans uppmaning är att alltid tipsa polisen. Det går även att göra anonymt, antingen via polisens växel (nummer 114 14) eller via polisens hemsida. Då vet myndigheten var de ska inrikta sina insatser. Även Brottsförebyggande Rådet har en skarp uppmaning till de som skjuter mot blåljuspersonal.

– Det är vedervärdigt. Sluta omedelbart, säger Radovan Javurek.

Relaterade artiklar