Laddar

EXTRA: Camping skulle bli plats för 2 000 asylsökande – är nu till salu igen

Förra våren tecknades enligt uppgifter till 24kristianstad.se en avsiktsförklaring om att sälja Ivö Camping till ett bolag som ville driva asylboende mot uppemot 2 000 platser. Den affären gick i stöpet. Nu gör ägarna ännu ett försök att sälja.

delningar

Förra sommaren gav Migrationsverket klartecken för ett asylboende med 2 000 platser på campingen vid Ivö. Det hade då under en period varit hårt tryck på myndigheterna att ordna bostäder åt de många flyktingar som anlände till Sverige. Närmare 163 000 personer hade sökt asyl året innan.

Kristianstads kommun satte sig direkt emot planerna på ett asylboende i den omfattningen. Anledningar var att det skulle innebära ett hårt tryck på de kommunala verksamheterna samt att öns befolkning på 140 personer snabbt skulle öka. –  Vi kommer att göra allt som står i vår makt att stoppa det. Det är inte realistiskt, sade kommunstyrelsens ordförande Pierre Månsson (L) till Kristianstadsbladet efter att beskedet kom.

Enligt uppgifter till 24kristianstad.se hade den före detta styrelseordförande för Malloy AB då tagit kontakt med Kalle och Gunnilla Aldrin som driver campingen på Ivö. Beslutet att vilja köpa anläggningen tog de snabbt efter besöket. Företaget konstaterade att det fanns plats för minst 130 villavagnar där asylsökande skulle kunna bo. Till en början var det tänkt att runt 500 personer skulle få flytta till ön.

Svenska Semesterhem som bygger mobila vagnar, var en av samarbetspartnerna. De skulle leverera moduler till anläggningen och där skulle asylsökande få bo i självhushåll. Migrationsverket hade redan gett klartecken till bolaget om tillstånd att driva verksamheten. Enligt 24kristianstad:s källor ska det i avtalet med myndigheten ha funnits en garanterad intäkt så fort de första asylsökande började anlända.

Några månader senare hade affären dock spruckit, delvis på grund av privata skäl. Det uppger en av personerna bakom Malloy AB. Någon bygglovsansökan skickades aldrig in och kommunen tappade kontakten med det företag som skulle driva asylboendet. Något köpekontrakt tecknades aldrig mellan campingens ägare och Malloy AB eller med Svenska Semesterhem.

Nu är campingen på Ivö åter till salu, enligt en annons på Blocket. Under rubriken ”Härlig camping på en ö i Skåne” beskriver ägarna det vackra läget. Där finns 15 stugor, 130 elplatser samt flera platser utan el att hyra ut. Det som också tillhör är två servicehus, båtbrygga till camparna, bastu, hundgård och barnvänligt bad.

24kristianstad.se har varit i kontakt med en av de nuvarande ägarna som då inte hade möjlighet att svara på frågor.

Relaterade artiklar