Laddar

Evelina Duljan, 14, är KDFF:s nya supertalang

I förra månaden firade Evelina Duljan sin 14:e födelsedag. Strax därefter avverkade hon sin allsvenska debut. ”Det var lite pirrigt”, säger Evelina om debuten, i en lång intervju med 24Kristianstad.

delningar

A-lagsdebuten avverkades redan som 13-åring, i årets första träningsmatch. För en knapp månad sedan, den 25 maj, fick Evelina Duljan också göra sin allsvenska debut. Vid en ålder av 14 år och 13 dagar byttes hon nämligen in i den 91:a minuten, i 1-0-segern mot Piteå IF.

– Det var fantastiskt. Lite svårt att ta in. Men det kändes väldigt, väldigt bra, säger Evelina Duljan, när 24Kristianstad möter upp Kristianstads DFF:s jättetalang.

Men vi tar det hela från början. Anfallaren – som beskriver sig själv som en snabb och utmanande spelare som ständigt vill framåt i banan – började nämligen spela fotboll först för tre år sedan.

– Jag började spela fotboll när jag var elva år gammal, 2014. Jag började spela i ett lag som hette Näsby IF. Jag spelade där i nåt år innan jag började spela i KDFF, förklarar Evelina Duljan.

 

Evelina Duljan har bara spelat fotboll i tre år. Foto: Robert Rosén.

Anledningen till att hon började spela fotboll i en relativt sen ålder var av den enkla förklaringen att det inte fanns något lag för henne, i de östra trakterna av Kristianstad.

– Jag spelade handboll sen innan. På ett sätt har jag alltid velat spela fotboll, men vi hade inget lag där jag bodde. Sen en gång efter handbollsträningen var det en som sa till mig att de skulle starta ett lag och då tänkte jag ”att, ja, jag vill testa på och börja där”. Sen efter det har jag bara velat spela fotboll.

Sedan de första stapplande stegen i Näsby IF för tre år sedan har resan gått fort för Evelina, som nu hunnit med två allsvenska matcher. Någon förklaring bakom den sanslöst snabba klättringen har däremot inte 14-åringen.

– Ingen aning. Det är väl nog för att jag försökt träna så mycket som möjligt.

Inför årets säsong tog Evelina Duljan steget upp i Kristianstads DFF:s seniorlag, då hon fick börja träna med den allsvenska klubben på försäsongen. Redan i den första träningsmatchen mot FC Rosengård fick hon avverka a-lagsdebuten.

– Det kändes bra, säger Evelina och menar att hon inte tänkte på att hon bara var 13 år gammal vid tillfället.

 

Evelina strax innan den allsvenska debuten. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

Den allsvenska debuten avverkades som tidigare nämnt mot Piteå IF i maj månad, och det var någonting som Evelina själv inte hade kunnat föreställa sig.

– Nej, inte direkt. Inte detta året i alla fall. Jag tänkte inte på att jag skulle få spela.

Hur kändes det? – Det var lite pirrigt. Jag var väldigt nervöst. Men det har varit kul.

Som så många unga spelare lyfter hon fram tempot som den stora skillnaden mellan junior- och seniorfotbollen, men nämner även att det är betydligt kvickare spelare i Damallsvenskan än vad det är i F19-serien. Att Evelina Duljan kommit in bra i Kristianstads DFF:s trupp råder det dock ingen tvekan om.

– De är trevliga, väldigt trevliga. De tar in en och ja… De är trevliga mot en och hjälper en rätt så mycket, om saker går fel och sånt.

 

 

Den stora förebilden är amerikanskan Alex Morgan. Foto: Robert Rosén.

Efter debuten mot Piteå har Evelina hunnit med en allsvensk match till, då hon  fick en kvarts speltid mot Kopparbergs/Göteborg. Vilket blev något av en succématch för Evelina, som stod för en assist med sin första bolltouch.

– Den matchen var väldigt bra kändes jag. Det var rätt så skönt att jag fick röra bollen, det var ju första gången jag fick röra den. Jag rörde inte bollen mot Piteå då. Men jag blev rätt så glad över att första gången jag rörde bollen blev det en assist.

Det plötsliga genombrottet har inneburit fina kommentarer och glädjande ord från såväl spelare som vänner och tränaren Elísabet Gunnarsdóttir Även där hemma har känslorna varit starka den senaste tiden.

– Vissa har ju börjat gråta, och det har vatt väldigt fina saker de har sagt till mig.

Vilka är det som börjat gråta? – Det är mamma och min moster, ja det är dom.

Allsvenskan är ännu inte halvvägs och med debuten avklarad har Evelina Duljan förhoppningarna för resten av säsongen klara.

– Att i alla fall få sitta på bänken i nån match till. Det skulle vara kul. Mot ett väldigt bra lag.

Är det nåt speciellt lag du tänker på? – Jag skulle vilja sitta på bänken nu mot Eskilstuna, men det är bara det ungefär.

Fotnot: Veckans Idrottsprofil är en av 24Kristianstads sommarserier. I den kommer läsarna få möta tio stycken idrottsprofiler från Kristianstad, där Evelina Duljan är först ut.

Namn: Evelina Duljan. Ålder: 14. Bor: Österäng i Kristianstad. Familj: Bor med mamma och lillebror. Gör: Ska börja åttonde klass på Fjälkinge skola.

Klubbar: Näsby IF (moderklubb) och Kristianstads DFF. Position: Anfallare. Förebild: Alex Morgan, USA och Orlando Pride. ”Hon är väldigt duktig. Hon har bra teknik och ja, jag gillar henne bara”, säger Evelina om den amerikanska stjärnan.

Drömmar med fotbollen: ”Jag vill spela i landslaget. Jag vill även spela i väldigt bra klubbar och vinna de största cuperna och ligorna”, berättar Evelina Duljan.

Relaterade artiklar