Laddar

En man dömd efter pistolrånet

I våras rånades två kvinnor av en gärningsman, som hade ett pistolliknande föremål. Hässleholms tingsrätt har nu dömt mannen – och friat den andra man som stod åtalad för brottet.

delningar

Hässleholms tingsrätt har nu dömt en 19-årig man för det pistolrån som skedde i Bjärnum i den 16 mars. Vid tillfället rånade den 19-årige mannen en kvinna och försökte även att råna dennas vännina, genom att rikta en kolsyrepistol mot kvinnorna och kräva att de skulle överlämna pengar och smycken.

Mannen fick med sig en jacka och smycken från en av kvinnorna, vilket man sedan fann i en 29-årig mans bil. Genom vittnesuppgifter har man kunnat konstatera att mannens bil stod parkerad nära rånplatsen och 29-åringen har även bekräftat att han träffat 19-åringen den 16 mars.

Den 29-årige mannen hävdar dock att han vid själva råntillfället lånat ut bilen och han menar även att han påträffade stöldgodset först när han återfått bilen. Då det saknas teknisk bevisning på att den 29-årige mannen befann sig på platsen menar Hässleholms tingsrätt att åtalen mot honom inte kan ses som styrkta och att han därför ska frikännas från brotten.

Förutom rånet i Bjärnum – som 19-åringen döms för medan 29-åringen frias – stod de bägge männen åtalade för flera andra brott gällande bland annat rattfylleri, stöld och narkotikabrott.

Den 19-årige mannen döms på sammanlagt sju åtalspunkter, inklusive rån och försök till rån i Bjärnum. Även 29-åringen är skyldig till brott på sju åtalspunkter. För bägge männen har skyddstillsyn valts som påföljd. I 29-åringens fall kombinerat med en särskild behandlingsplan mot hans narkotikamissbruk – medan 19-åringen dömts till en påföljdskombination utav skyddstillsyn och två månaders fängelse, där fängelsestraffet sedan tidigare är verkställt genom tiden han suttit frihetsberövad.

Vid stölderna som den 19-årige mannen dömts för har även en 22-årig man medverkat. Han döms i sin tur till tre månaders fängelse, då han återfallit i brott under löpande skyddstillsyn.

Männen som är 19 respektive 29 år gamla är hemmahörande i Hässleholms kommun, medan den 22-åriga mannen är bosatt i Kristianstads kommun.

Relaterade artiklar