Laddar

En av fyra allergiska mot julen: ”Som en mögelskadad bostad”

Vi tar inte bara med oss julklappar och god mat till julfirandet. På gästlistan står både kvalster och mögel som frodas i julstämningen.

delningar

Var fjärde svensk får någon form av allergisk reaktion under juletiden. Enligt sajten dh.se finns det många orsaker som ligger bakom allergiutbrotten.

Först och främst kan dammallergikerna få det tufft. Julpynt och dekorationer som legat på vinden eller i förrådet i källaren har samlat på sig massor av damm som tas med in i bostaden när det ska pyntas.

Mögel är ett annat problem. Mögelsporer kommer nämligen tillsammans med granen in i bostaden och trivs riktigt bra i den varma inomhusluften. När granen stått inne i värmen i två veckor kan det ha bildats upp till 5000 mögelsporer per kubikmeter luft, vilket är fullt jämförbart med en mögelskadad bostad.

Sist men inte minst är det inte bara du och dina nära och kära som firar jul. Ni har även bjudit in kvalster som likt möglet trivs bra i varm miljö. En riktig allergibov är faktiskt tomten, vars tomteskägg är alldeles utmärkt för kvalstren att bo i.

Därför råder sajten att helt enkelt lägga tomteskägget i frysen, två timmar innan användning.

Text: Filip Beijer