Laddar

EM-brons till Tobias från Åhus

Det regerande världsmästarlaget tog brons på EM. ”Det känns lite snöpligt”, säger Tobias Andersson.

delningar

Så sent som i maj bärgade Tobias Andersson, 22, guld på lag-VM i para-bordtennis. Under tisdagen kunde Andersson och lagkamraten Daniel Gustafsson bärga den andra mästerskapsmedaljen på kort tid. I para-EM i slovenska Lasko tog de nämligen hem en bronsmedalj i klass 9.

– Om ett litet tag kommer det kännas bättre, men just nu känns det lite snöpligt. Men det är klart, man ska väl inte vara besviken med ett brons. Men vi var så pass nära i går så det känns lite snöpligt ändå, säger Tobias Andersson som i dag bor i Kristianstad men ursprungligen kommer från Åhus.

Vägen till bronsmedaljen gick via en andraplats i gruppspelet, bakom Italien men före Polen och Tyskland. Väl framme i semifinal tog det dock stopp mot Belgien – och de regerande världsmästarna fick därmed nöja sig med en bronsmedalj.

– Vi visste att den ena från Belgien (Laurens Devons reds. anm.) är bäst i världen i klass 9. Så vi visste att dubbeln skulle bli avgörande och där förlorade vi med 13-11 i avgörande set och 3-2 totalt. Då hade vi ändå 11-10 och en matchboll också men förlorar med 13-11. Det är små marginaler, säger Tobias Andersson.

Även om Tobias Andersson därefter kunde vinna sin match mot Ben Ashok Despineux förlorade Daniel Gustafsson mot Laurens Devons i tredje set, vilket innebar att Belgien knep finalplatsen. Just Belgien gick sedan och vann VM-guldet – efter en finalseger mot Italien.

– Det hade kunnat bli vi där istället känns det som. Men så är det. Det var bara små tillfälligheter som avgjorde semifinalerna.

Trots en besvikelse kort efter semifinaluttåget har det trots allt varit ett år som Tobias Andersson inte kunde föreställa sig på förhand.

– Nej, egentligen inte. I början av året var det ovisst om man skulle få vara med i mästerskapen först och främst. I och med att det är så hård konkurrens i landslaget. Sen när man väl blev uttagen till VM är det klart att man alltid hoppas. Men det var ju ett mästerskap vi aldrig kommer glömma.

– Om man jämför mästerskapen hade vi marginalerna med oss på VM, då vi vann många jämna matcher och hade tillfälligheterna med oss. Här kändes det lite som hade vi dem emot oss. Men inför året hade jag väl inte riktigt trott på ett VM-guld, ett EM-brons och att få uppleva det man upplevt. Såhär i efterhand är jag väldigt tacksam. Jag har fått väldigt mycket stöttning hemifrån också. Det är riktigt häftigt.

Medan ett EM-brons bärgades i dubbeln blev singelturneringen inte lika framgångsrik för Tobias Andersson, då han åkte ut i gruppspelet i klass 8.

Relaterade artiklar